Article 5

Når det er på tide å finne en bilstol

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Når du har valgt bilstolmodell og tatt hensyn til kollisjonstester, sikkerheten med bakovervendt kjøring og riktig modell ut fra forutsetningene, er det på tide å slå til og kjøpe bilstolen. Hvis det er noe du fortsatt føler deg usikker på, kan du lese mer om dette i Bilstolguiden.

Når du skal kjøpe bilstol, kan du gjøre det i butikken, på nettet eller direkte hos bilstolselskapet. Av sikkerhetsårsaker anbefales det ikke at du kjøper bilstoler brukt.

I butikken

Fordelen med å handle i butikken, er at du ofte kan få hjelp av butikkpersonalet. De aller fleste butikker har i dag personale med god kunnskap om bilstoler og barns sikkerhet i bil. Hvis du har mange spørsmål og føler deg usikker på hva som passer for din situasjon og bil, kan du alltids spørre butikkpersonalet om råd og hjelp. Det som mange setter mest pris på når det gjelder å handle i butikk, er at man da kan få anbefalinger ut fra egne preferanser og behov. I tillegg får man den fordelen at man kan ta på bilstolen, prøvemontere den i bilen og som regel få den med seg hjem med en gang.

På nettet

Fordelen med å handle på nettet er at utvalget ofte er større, du kan handle når du vil, og du kan utforske og sammenligne produkter i tempoet som passer deg. I dag har de fleste nettbutikker også god support når det gjelder råd og hjelp, men også for eventuelle returer eller reklamasjoner. I dag finnes det også bilstolprodusenter som selger i egen regi og som tilbyr en såkalt «Car fit Guarantee», som innebærer at hvis bilstolen ikke passer i bilen, kan du sende den tilbake kostnadsfritt.

Brukt

Som vi nevnte tidligere, anbefaler vi ikke å kjøpe bilstoler brukt. Mye skyldes alle usikkerhetsfaktorene som følger med når du kjøper en bilstol på bruktmarkedet. Først og fremst fordi du da ikke får vite noe om bilstolens historie eller selgeren. Bilstolen har kanskje vært i en kollisjon, og da bør den alltid kasseres. Eller den kan være gammel og har skjulte feil som ikke kan ses med det blotte øye.

Akkurat som med alt annet går utviklingen fremover. Tester blir grundigere, sikkerheten øker og det stilles strengere krav til nye bilstoler. Men hvordan vet man egentlig hvor gammel en bilstol er og når den er for gammel? Vanligvis, på undersiden av bilstolen er det preget inn små markeringer som angir når bilstolen ble produsert. Hvordan disse skal tolkes, kan du lese mer om her: https://axkid.com/safety/how-old-is-a-car-seat/