Nesten all mat går fint å spise selv for barn, men det er enkelt ting du bør unngå å gi barnet:
Barn skal ikke spise brent mat. Når maten brennes, dannes det skadelige stoffer som ikke er bra for mennesker.
På grunn av høye nivåer av dioksiner og PCB bør barn unngå sild og villfanget laks og sik. Selvfanget abbor, gjedde, gjørs og lake kan inneholde kvikksølv og bør ikke spises mer enn en gang i uken.
Ikke gi barnet helsekostprodukter. Disse er sjelden testet og kan være direkte uegnet for barn.
Unngå nyrer og lever, som kan inneholde store mengder kadmium.
Koffein er ikke bra å gi til barn. Ikke la dem drikke kaffe eller store mengder svart te eller colabrus. Energidrikker med mye koffein bør unngås helt.
Kanel er et godt krydder med mange nyttige egenskaper. Men det er viktig å velge riktig type kanel – kjøp ceylonkanel og ikke kassiakanel, som dessverre er den vanligste. Kassiakanel inneholder store mengder kumarin, som kan gi leverskader hvis man spiser for mye.
Hele eller knuste linfrø skal ikke gis til barn, da de inneholder stoffer som kan danne det giftige hydrogencyanid. Det er imidlertid ingen fare for barn å spise linfrø i for eksempel brød, grøt eller müsli.
Upasteurisert melk kan inneholde skadelige bakterier, og barn bør ikke drikke den eller spise kremost laget av upasteurisert melk.
Ris inneholder arsenikk, og i enkelte risprodukter kan innholdet være høyt. Barn bør ikke spise eller drikke ris eller risprodukter mer enn fire ganger i uken. Et lite barn som spiser riskaker to til fire ganger i uken, risikerer å få i seg mye arsenikk. De tilfører få viktige næringsstoffer og inneholder vanligvis salt, og derfor fraråder Mattilsynet foreldre å gi riskaker til barn under seks år. Det samme gjelder risdrikker. Fullkornsris inneholder vanligvis høyere nivåer enn hvit ris.
Vær forsiktig med sukker
Sukker inneholder ingen vitaminer eller mineraler, men tilfører kun kalorier. Siden barn trenger å spise mat med mange ulike næringsstoffer, er det bare plass til små mengder sukker. Søtsaker, is, brus og saft må begrenses.
Hvor mye sukker et produkt inneholder, er oppgitt i næringsinnholdet på forpakningen, under "Karbohydrater, hvorav sukker". Siden det i flere år har vært forbudt å tilsette sukker i barnemat, kommer det naturlige sukkeret som finnes i barnemat, fra ingredienser som korn, meieriprodukter, frukt og bær.
Fruktpuré og juicekonsentrat
Unngå å kjøpe rene fruktpuréer, da de ikke tilfører annet enn frukt, men på en dårligere måte enn om du gir vanlig frukt som du moser selv. Da er det bedre å gi smoothies eller grøt som også inneholder korn som havre og quinoa, og rapsolje. Slik får du en mer balansert og mettende porsjon med protein, fett, karbohydrater og kostfiber.
Da tilsatt sukker i barnemat ble forbudt, valgte mange av de store produsentene å erstatte det med søtende juicekonsentrat, som bare bevarer sødmen fra frukten, men ikke noe av det positive, som fiber. Unngå derfor produkter med juicekonsentrat.
Kilder:
- Alex&Phil
- Livsmedelsverket: Bra mat för spädbarn under ett år.
- Livsmedelsverket: Bra mat för barn 0-5 år.
- Livsmedelsverket: Kumarin i kanel.
- Nordic Nutrition Recommendations 2012.
- Rikshandboken: Mat och dryck.
- 1177: Matallergi.