low blood count

Lav blodverdi – anemi/blodmangel

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Jernverdien (Hb-verdien) din sjekkes ved innskriving og igjen ved flere av besøkene på helsestasjonen. Verdien måles med et enkelt stikk i fingeren. Er verdien lav, kalles det for blodmangel eller anemi.

Det er vanlig med jernmangel, særlig i midten av graviditeten. Det kommer først og fremst av at blodvolumet øker, slik at blodet blir mer utspedd enn vanlig (noe som gjør at Hb-verdien synker). Når du er gravid, økes kroppens behov for jern. Anemi kan også komme av mangel på vitamin B12, mangel på folsyre eller at du har en infeksjon.

Har du Hb-verdi på 11,0g/L eller lavere før uke 28+0 eller på 10,5g/L etter uke 28+0, regnes det som blodmangel/anemi.

Symptomer på lav blodverdi kan være trøtthet, andpustenhet, hjertebank, hodepine/svimmelhet. Den aller vanligste behandlingen er å ta reseptfrie jerntabletter og forsøke å spise mer jernholdig mat.

I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig å få jern direkte i blodet – intravenøst.

Eksempel på jernrike matvarer er kjøtt, egg, skalldyr, blodpudding, lever. Har du et vegetarisk eller vegansk kosthold, finnes det også mye jern i fullkornsprodukter, belgfrukter, grønnsaker som spinat og kål, frø, nøtter og tørket frukt. Men selv om du har et jernrikt kosthold, kan det være at du må spise jerntabletter for å få opp verdien. Fastlegen kan hjelpe deg med dette.

Kilder: - Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001. - Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.