nausea

Kvalme

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kvalme er en svært vanlig plage. Det begynner som regel etter den fjerde uken, når graviditetshormonene skyter i været. Symptomene er oftest verst i uke 7–10, for deretter å avta i uke 12–14. Noen kjenner en lett kvalme, og da hovedsakelig på morgenen, mens andre har det virkelig ille og kanskje kaster opp flere ganger om dagen i en periode. Noen få fortsetter å være kvalme og kaste opp under hele graviditeten. Dette kalles ekstrem svangerskapskvalme eller hyperemesis gravidarum. Dersom du lider av ekstrem svangerskapskvalme og kaster opp mye, kan du måtte bli innlagt på sykehus for å få drypp. Snakk med jordmor eller lege om du har store plager.

Det kan være greit å vite at kroppen alltid sørger for at barnet får den næringen det trenger for å utvikle seg, så du behøver ikke å bekymre deg for at barnet tar skade av dine plager.

Det finnes ikke noe som garantert boter på kvalmen, men det finnes noen kjerringråd som er verdt å prøve. Dette har vist seg å kunne lindre plagene for mange kvinner:

  • Dersom kvalmen er verst på morgenen, kan det hjelpe å spise litt før du står opp
  • Spis små porsjoner ofte
  • Unngå sterke lukter, ettersom de kan forsterke kvalmen
  • Du kan prøve akupunktur, det er et alternativ som hjelper for en del.

Hvis du kaster opp, er det viktig å sørge for å drikke nok, slik at du unngår å bli dehydrert. Ta det også med ro og forsøk å unngå stress. Forhør deg alltid med lege eller jordmor før du tar medisiner mot svangerskapskvalme.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.