chlamydia

Klamydia

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

En av de vanligste kjønnssykdommene i Norge. Klamydia smitter via sex – både vaginalt, analt og oralt – og den kan også smitte via sexleketøy. Klamydiainfeksjonen forårsakes av en bakterie. Infeksjonen er vanligvis symptomfri, men den kan gi symptomer som utflod, vondt i nedre delen av magen og urinveisplager. På helsestasjonen får du tilbud om klamydiatest når du skrives inn. I Norge tilbys den til alle gravide under 25 år, de som har symptomer, og de som er med i en smitteoppsporing. Hvis du tror du kan være smittet, eller har symptomer, må du informere helsestasjonen om dette, slik at de kan ta en test. Testen tas i form av en urinprøve eller en gynekologisk undersøkelse.

Denne infeksjonen kan finne veien til fosterhinnene og føre til at fødselen starter for tidlig. Barnet kan også bli smittet ved fødselen. Klamydia behandles med antibiotika, og etter denne behandlingen er det ikke lenger noen risiko for at smitten overføres til fosterhinnene, eller at barnet smittes etter fødselen. Du må ta en kontrolltest en måned etter avsluttet behandling.

Kilder: