whooping cough

Kikhoste

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Dette er en infeksjon i luftveiene som forårsakes av en bakterie. Kikhoste er svært smittsomt og smitter via dråpesmitte. Infeksjonen begynner som regel med vanlige forkjølelsessymptomer og feber, etterfulgt av en langvarig og intens hoste. Smitten overføres ikke til barnet i magen, men nyfødte kan bli smittet av moren eller andre personer. Infeksjonen behandles med antibiotika. Kikhoste inngår i det generelle vaksinasjonsprogrammet, så de aller fleste norskfødte kvinner er vaksinert. Hvis du likevel ikke er vaksinert mot kikhoste, anbefales det at du gjør det under graviditeten. Vaksinen tilbys gjennom et eget vaksinasjonsprogram.

Ved at man som gravid vaksineres i siste halvdel av svangerskapet, vil man lage antistoffer mot kikhoste som overføres til fosteret. Det nyfødte barnet blir dermed født med beskyttende antistoffer fra mor, noe som har vist å hindre alvorlig forløp av kikhoste hos spedbarn frem til de er gamle nok til å få sin første vaksinedose. Vaksinering av gravide mot kikhoste har ikke vist å gi uheldige svangerskapsutfall for mor eller barn. Kontakt jordmor eller fastlegen hvis du ønsker mer informasjon.

Kilder: - CDC: Pregnancy and Whooping Cough - 1177: Kikhosta