BBHM-BirthCenter-38

Kan jeg føde i vann?

Ida Nyström

ByIda Nyström

Jordmor

Ofte er en vannfødsel ikke planlagt, men skjer spontant ettersom personen som føder vil få god hjelp av varmen/vannet og ønsker å forbli i vannet når aktiv fødsels fasen starter. Så lenge babyen i magen har det bra og det ikke er noen kjente risikofaktorer for mor eller barnet, er det i dag tillatt på mange klinikker å foreta en vannfødsel.

Vil det påvirke babyen min om jeg føder i vann?

For babyen, som har ligget i fostervann gjennom hele svangerskapet, er det en skånsom overgang til livet utenfor livmoren å først bli født i vann, for deretter å bli ledet opp av vannet og ut på overflaten for å komme i kontakt med luft. Å føde i vann er noe som gjøres mest for mors skyld, det virker mer smertelindrende, og det er ikke nødvendigvis mer positivt for barnet.

Det er en del ting som er viktige å tenkte på hvis en baby fødes i vann, blant annet at når ansiktet først får kontakt luft, vil babyen automatisk ta sine første åndedrag. Etter sine første åndedrag, er det viktig at babyen ikke dykkes ned i vannet igjen, dette er fordi alle alveolene først må fylles med luft. Dette er noe som er viktig å huske på, men du kan være sikker på at alle jordmødre som bistår med vannfødsler allerede er klar over og vet dette.

Vannet virker smertestillende

Varmen fra vannet kan lindre smertene i løpet av fødselen og følelsen av vektløshet gjør det vanligvis enklere å bevege seg og endre posisjon i vannet sammenlignet med på land. Mange kvinner opplever også at badekaret gir en følelse av trygghet ettersom det omkranser deg. På denne måten kan du føle deg mindre «utelatt» fysisk.

Bading er kjent som en smertelindrende metode, som ikke krever noen form for medisin, i løpet av fødsel og en rekke klinikker i dag har tilgang til en eller annen form for badekar. Det er dog ulike retningslinjer i forskjellige deler av landet, så det kan være lurt å ta kontakt med din lokale klinikk for å se om de tilbyr badekar som smertestillende, og om det er tillatt med vannfødsel der om det er noe du ønsker.

Må jeg være naken?

Det er fullstendig opp til deg om du vil svømme naken eller om du vil ha noen form for klær på. Det avhenger kun av hva som får deg til å føle deg mest komfortabel og trygg.

Kilder: - Carlsson T, Ulfsdottir H. Waterbirth in low-risk pregnancy: An exploration of women's experiences. J Adv Nurs. 2020 May;76(5):1221-1231. doi: 10.1111/jan.14336. Epub 2020 Mar 11. PMID: 32090362. - Ehandboken - positivfodsel.no - stolav.no - Ulfsdottir H, Saltvedt S, Georgsson S. Waterbirth in Sweden - a comparative study. Acta Obstet Gynecol Scand. 2018 Mar;97(3):341-348. doi: 10.1111/aogs.13286. Epub 2018 Jan 17. PMID: 29288489.