Julen nærmer seg og med den følger også julebord og mye tradisjonsmat. Men hva kan du som venter barn spise og hva bør du unngå?
Egentlig inneholder den tradisjonelle julematen mange deler som er ekstra nyttige for deg som venter barn. Frukt, nøtter og grønnsaker inneholder mye fiber, vitaminer og mineraler – så disse er gode å spise for deg. Det kan imidlertid være vanskeligere å vite hva som er ok når det gjelder fisk, kjøtt og sylteagurk.
Fisk og sjømat
Syltet sild er trygt å spise ettersom den vanligvis er laget av sild fisket i Atlanterhavet. Sild inneholder også Omega 3 og vitamin D som er bra for deg. Sild som er fisket i Østersjøen eller Bottenviken inneholder imidlertid høye nivåer av dioksin og PCB, disse bør derfor unngås.
Når det gjelder annen fisk som røkt eller syltet laks, bør du være mer oppmerksom på pakkedatoen da vakuumpakket fisk kan inneholde bakterien listeria. Regelen er at fisken ikke skal ha vært pakket i mer enn en uke.
Kjøtt og charcuterie/spekeskinke
Salami eller skinker som er tørket eller røkt kan inneholde toksoplasma og listeria og derfor bør du unngå disse. Men hvis du fryser dem i 3 dager, dør toksoplasma, og de er da trygge å spise. Rått kjøtt som spekeskinke, spekepølse, biff tartar, roastbeef og gravet kjøtt bør unngås. Allt kjøtt som er gjennomkokt eller gjennomstekt skal vare greit å spise som gravid. Toxoplasma dør ved frysing, mens listeria dør ved steking/koking.
Kalde rører og patéer kan være bra å unngå hvis du ikke har laget dem selv og vet hva de inneholder. Det er nemlig en risiko for at det dannes skadelige bakterier i disse dersom de har vært lagret over lengre tid i temperaturer over 4 grader.
Juleskinke, kjøttkaker og pølse er helt trygt å spise!
Ost
Oster er et tilbakevendende problem i forbindelse med graviditet. Tommelfingerregelen her er at pasteurisert er greit, men ikke upasteurisert. Dette gjelder imidlertid ikke for mugg- og sparkeloster, da disse kan inneholde listeria selv om de er laget med pasteurisert melk.
Tvert imot gjelder det harde oster, altså oster som kan høvles. De er trygge å spise uansett om de er laget av pasteurisert melk eller ikke.
Sauser og dressing
Sauser og dressinger som er laget av grønnsaker fungerer bra, med mindre de inneholder røkt/gravet fisk eller muggost, da disse kan inneholde både listeria og toxoplasma – disse bør du gjerne unngå.
Drikkevarer
Som vanlig under et svangerskap gjelder nulltoleranse når det kommer til alkohol. En såkalt alkoholfri vin/øl/drink kan fungere godt, selv om det inneholder små mengder alkohol. Du kan lese mer om Mattilsynets anbefalinger vedrørende alkoholfrie drikkevarer i vår artikkel «Anbefalinger vedrørende alkoholfrie drikkevarer».
Buffé
Som gravid bør du generelt være forsiktig med buffeter. Under et svangerskap svekkes immunforsvaret og det kan bety at det er lettere for deg å få problemer med magen eller matforgiftning, det er også ekstra plagsomt å få vondt i magen under en graviditet. Derfor kan det være greit å være litt ekstra forsiktig med bufféer da disse kan være ekstra utsatt fordi maten står lenge fremme. Velg i slike tilfeller en buffé hvor du virkelig stoler på at de tar vare på maten på riktig måte.
Kilde:
- Norske helsedirektoratets kostråd: https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/helsedirektoratets-kostrad/