Iron food_112781062

Jern og andre vitaminer og mineraler

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Jernmangel hos barn fra seks måneder er en av de vanligste mangelsykdommene i verden. Flere studier har vist en klar sammenheng mellom jernmangel og nedsatt nevrologisk utvikling. Samtidig er for mye jern farlig, fordi det kan skade celler og enzymer i kroppen. I de nordiske landene regner man med at god og næringsrik kost basert på gjeldende kostholdsanbefalinger er tilstrekkelig for å unngå jernmangel hos friske barn.

Naturlig jern er bedre

Som småbarnsforelder får man ofte inntrykk av at man må gi barnet mat som er beriket med jern, altså mat som er tilsatt kunstig fremstilt jern, for å være sikker på at barnet ikke får jernmangel. Samtidig er det godt dokumentert at mindre enn 10 % av det kunstig tilsatte jernet faktisk tas opp i kroppen.

I stedet for å fokusere på kunstig tilsatt jern som kroppen har vanskelig for å ta opp, kan du velge å gi barnet mat som er naturlig rik på jern. Da styrker du samtidig barnets mage- og tarmflora, da mange av kildene er grønnsaker, frukt og bær, som inneholder gode kostfiber. Eksempler på matvarer som er gode kilder til jern, er kjøtt, linser, bønner, kikerter, brokkoli, solbær, rosiner, svisker og tørket (ikke-svovlet, dvs. brune) aprikos. Et enkelt tips er å blande aprikoser, eventuelt blandet med solbær hvis barnet liker den smaken, til en puré som du kan oppbevare i kjøleskapet i en til to uker og servere sammen med for eksempel grøt.

Slik letter du jernopptaket

Når det gjelder jern spesielt, er det viktig å vite at det finnes to ulike typer jern: hemjern, som finnes i animalsk protein som for eksempel kjøtt, og ikke-hemjern, som finnes i vegetabilske råvarer. Kroppen har lettere for å absorbere hemjern enn ikke-hemjern. Hvis du serverer mat som inneholder vitamin C sammen med jernrik mat, blir det det lettere for kroppen å ta opp det naturlige jernet. Denne kombinasjonen finnes selvsagt også i naturen, for eksempel i nyper, som er en ekte superfrukt med høye nivåer av både jern og vitamin C. Tørkede nyper kan blant annet kjøpes som et rent pulver, som er drøyt og varer lenge. Prøv å blande nypepulver i barnets mat eller velling. Det blir ekstra godt om du smaker til med ceylonkanel!

Tilskudd av vitaminer og mineraler

De fleste barn får i seg nok vitaminer og mineraler gjennom maten, og det er derfor ikke noe generelt behov for å spise kosttilskudd med vitaminer og mineraler. Barn opp til to års alder og alle barn som ikke spiser fisk, trenger imidlertid tilskudd av vitamin D (anbefalt tilskudd er 10 mg/dag). Vitamin D finnes også naturlig i fet fisk, egg og kjøtt. For barn som kun spiser mat fra planteriket, er det svært viktig å erstatte maten som velges bort fra dyreriket, med næringsrike vegetabilske alternativer. Også barn kan spise helt vegetarisk/vegansk mat, forutsatt at det vegetariske kostholdet er godt sammensatt, inneholder tilskudd av kalsium, riboflavin, vitamin B12, vitamin D og sink, og gir nok energi.

Kilder: