9-Short-Months-Birth-Center-Verlillian (115 of 127)

Jeg har ikke nok melk

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det er vanlig at du som mor bekymrer deg for om du har nok brystmelk til barnet. Kanskje vil barnet gjerne ha puppen ofte, og du er i tvil om krabaten får i seg nok melk. Det er en usikker følelse når man ikke helt vet hvor mye barnet spiser. Det er nesten så man skulle ønske brystene var gjennomsiktige og hadde målestreker. Men sånn har ikke naturen innordnet det.

Tegn på at ammingen fungerer

Tegn på at ammingen fungerer og at barnet får i seg nok melk, er at barnet:

  • Har et godt tak med munnen rundt brystvorten når du ammer
  • Suger kraftig og aktivt og med et normalt sugemønster med små pauser i mellom.
  • Ligger med haken inntil brystet og nesen fri
  • Jobber med kjeven og svelger
  • Ligger nær deg
  • Er fornøyd og aktiv etter ammingen (men kanskje gjerne vil spise snart igjen)
  • Tisser minst åtte ganger per døgn og bæsjer
  • Din opplevelse av ammingen er positiv, og brystvortene ser like ut etter ammingen som før.

Dette kan du gjøre selv

Hvordan du tar hånd om deg selv, påvirker også hvor mye brystmelk kroppen din produserer. Tenk på følgende:

  • Hold barnet hud mot hud med nesen fri, og sørg for at du alltid ammer ut fra barnets signaler – noe som betyr ofte i den første tiden. Det gir kroppen din signaler/informasjon om å produsere mer melk og fremmer dermed ammingen. Jo mer du ammer, jo mer melk. Etterspørselen styrer tilbudet. Tilby 2–4 bryst per måltid – gå fra det første til det andre og tilbake til det første igjen.
  • Drikk mye selv. Fyll kjøleskapet med ferskpresset jus og smoothier, slik at du får i deg drikke med næring når kroppen din skal lage melk. Ha alltid noe å drikke ved siden av deg når du ammer.
  • Hvil mye. Selv på dagtid kan det være lurt å krype ned i sengen, dra ned rullegardinen og slå av mobilen. Benytt muligheten når barnet sover. Det har mye å si for hvordan du orker ammingen på kvelden/natten, og hvordan melkemengden blir senere. Du har antakelig søvnmangel fra slutten av graviditeten, selve fødselen og dagene etter.
  • Gjør brystkompresjoner – det vil si å klemme mykt og forsiktig på brystene mens barnet dier.
  • Søk hjelp hos fødeavdelingen, helsestasjonen eller fastlegen hvis det ovennevnte ikke fungerer.

Hjelp fra helsevesenet

I helsevesenet ser man på ammestatusen og hvordan barnet ter seg ved brystet. Hvis det ovennevnte ikke hjelper, finnes det et såkalt hjelpebryst som du kan prøve. Da henger du en flaske rundt halsen med utpumpet melk eller morsmelkerstatning, og fra den går det en tynn slange til brystvorten. Når barnet suger på puppen og slangen samtidig, får det i seg både brystmelk fra brystet og brystmelk/erstatning fra flasken. Da får barnet i seg nok melk og blir fornøyd, og samtidig stimuleres brystene til økt produksjon av melk til senere. Ofte fører dette til at mengden melk øker, slik at du kan trappe ned bruken av hjelpebrystet etter hvert.

Hjelpebryst får du kjøpt på apoteket (med tydelige og gode instruksjoner) hvis du vil prøve det.

Tips! Hvis du synes det er plundrete med slanger, og det hele er frustrerende, bør du legge bort hjelpebrystet og gjøre som du pleier isteden. Så kan du heller prøve på nytt med hjelpebrystet neste gang.

Merk! Dersom barnet har gul hud (gulsott) og sovner fort ved brystet, bør du ringe fødeavdelingen eller helsestasjonen.