Influenza

Influensa

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det finnes ulike former for influensa, men det de har til felles, er at de spres via influensaviruset. Dette viruset smitter via luftsmitte, dråpesmitte og kontaktsmitte. Det er gjerne et eldre søsken som tar med seg denne smitten hjem fra barnehagen eller skolen. Symptomene er høy feber, verk i kroppen, tørrhoste, vondt i halsen, hodepine og generell sykdomsfølelse. Som gravid er du i risikosonen for å bli mer alvorlig syk enn ellers, så derfor anbefales det at du tar influensavaksine. Viruset overføres ikke til barnet i livmoren. Barnet kan imidlertid bli smittet av moren etter fødselen.

Den svenske folkehelsemyndigheten anbefaler at man tar influensavaksine dersom det er influensasesong og man er gravid i svangerskapsuke 16 eller senere og tilhører en risikogruppe, det vil si at du har kronisk hjertesykdom, kronisk lungesykdom, diabetes eller immunsykdom. Forhør deg med helsestasjonen eller fastlegen.

I Norge anbefales det at gravide med risiko for alvorlig influensa på grunn av andre sykdommer skal ta influensavaksinen allerede i første trimester. Alle gravide i Norge tilbys å ta influensavaksine i trimester 2 og 3.

Kilder: - CDC: Influenza - 1177: Influensa