Article 2

Hvorfor er det sikrere med en bakovervendt bilstol?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Visste du at en bakovervendt bilstol er opp til fem ganger sikrere enn en forovervendt? Det er derfor man anbefaler at alle barn sitter i en bakovervendt bilstol så lenge som mulig. I dag finnes det ikke nok lover som regulerer dette, men det anbefales at barnet sitter bakovervendt frem til minst 4 års alder. Gjerne enda lenger for barnets sikkerhet, og ut fra det anbefalte lengde- og vektintervallet pleier det å tilsvare nesten 6-7 år.

Hvorfor er det så pass mye sikrere?

Den viktigste grunnen til at en bakovervendt bilstol er sikrere, er at den gir god støtte for barnets hode og nakke ved en kollisjon. Hodet til et barn er stort og tungt i forhold til resten av kroppen og utgjør hele 25 % av barnets totale kroppsvekt. For å sette dette i perspektiv kan vi sammenligne med et voksent menneske, der hodet bare utgjør 6 % av den totale kroppsvekten. Når man setter et barn ved siden av en voksen person, kan man også se hvor mye større andel hodet utgjør av den totale vekten til et barn enn den totale vekten til en voksen.

Fordi hodet til et barn veier så mye mer, trenger det også mye mer støtte. Samtidig er barnets nakke ekstra sårbar da den ikke er helt utviklet ennå. Den følsomme nakken, kombinert med hodets vekt, gjør det enda viktigere å beskytte og gi barnets nakke støtte så lenge som mulig.

Children's head scale

Kollisjonstester – bakovervendt vs. forovervendt

Frontkollisjonstester har vist at kreftene som påvirker nakken, er opptil 5 ganger større når barnet sitter forovervendt enn når det sitter i en bakovervendt bilstol. Under en frontkollisjon i en forovervendt stol vil barnets kropp fly ut av bilstolen, der det kun er beltet som holder overkroppen på plass samtidig som hodet fortsetter forover. Dette gjør at kollisjonskreftene overføres til barnets nakke, noe som skaper en enorm belastning på nakken. Grafen nedenfor illustrerer den enorme forskjellen på nakkekreftene barnet utsettes for ved en frontkollisjon i en bakovervendt bilstol (grønn linje) og ved en kollisjon forovervendt bilstol (rød linje).

Graph of neck forces

Den største fordelen med en bakovervendt bilstol er at den gir støtte til barnets rygg, nakke og hode. Dette gjør at kollisjonskreftene fordeles over et større område og dermed reduserer kreftene som den følsomme nakken utsettes for. Derfor gir en bakovervendt bilstol bedre beskyttelse for barnet og reduserer risikoen for skader ved en kollisjon.

Les mer om valget av bilstol og hvordan bilen påvirker monteringsmulighetene, i vår bilstolguide som du finner under Artikler og Verktøy.