hur bära_494424141

Hvordan skal jeg bære?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det er et naturlig menneskelig instinkt å ville bære barnet nært seg. Samtidig er det tungt og belastende for kroppen, men med et bæreutstyr får foreldre og andre voksne en trygg og behagelig måte å bære på. Mia Fernando er fysioterapeut med spesialisering på gravide og nylig nedkomne. Hun er ekspert på bæreergonomi og driver bloggen BakingBabies hvor hun skriver om slikt som det er viktig å tenke på når man bærer barnet sitt.

Bære på magen

Det vanligste er å bære barnet på magen. Det er både praktisk og trygt å hele tiden ha oversikt over barnet. Spedbarn og barn opp til ett år bør derfor alltid bæres foran.

Når du bærer på magen, forskyves tyngdepunktet, og du får en lignende holdning som du hadde under graviditeten. Forskjellen er bare at du nå ikke har barnet som stabiliserende faktor på innsiden.

Resultatet er gjerne at du ubevisst kompenserer tyngdeøkningen på fremsiden, slik at du blir litt bakoverlutet for å holde balansen. Dette fører til overdreven krumming av både korsryggen og øvre del av ryggen, samt overbelastede knær og hæler. For å motvirke dette er det viktig å tenke på holdningen.

Din holdning Du har en god holdning for bæring når du kan trekke en rett linje fra øret via skulderen, hofta, kneet og ankelen (se illustrasjonen under).

En aktiv holdning med bæreutstyr innebærer at du flytter tyngdepunktet frem slik at vekten fordeles jevnt mellom hælene og framfoten. Du må da aktivere magen og ha en myk svikt i knærne. Brystkassen skal være plassert rett over bekkenet.

How to carry position

Det er ofte mer ergonomisk og skånsomt for kroppen å bære med et bæreutstyr enn bare ved hjelp av armkraft. Men uansett hvordan bæreutstyret er utformet og plassert, må du tenke på holdningen din.

  • Ved bruk av bæresjal er det stikkordene «høyt og stramt» som gjelder for å hindre at tyngdepunktet forskyves.

  • Hvis du bruker bæresele, skal livremmen være plassert over hoftebenskammene/korsryggen. *Merk: Bæreselens livrem skal altså ikke sitte like langt ned som et bekkenbelte (som brukes mot bekkensmerter under graviditeten).

Plassering Barnet bør være plassert midt på kroppen. Bær med vekten jevnt fordelt på begge skuldrene. Skulderremmene skal være plassert midt på skuldrene. Sitter de for tett mot nakken, kan de trykke på nerver som går fra nakken og ut mot skuldrene, og skape ubehag. Det lønner seg med brede skulderremmer for å fordele belastningen optimalt.

  • Dersom du bærer i sele, bør skulderremmene være godt polstret og ikke ha sømmer som gnisser.

  • Dersom du bærer i bæresjal, bør du se til at sjalet er skikkelig brettet ut over skuldrene.

Bær slik at barnets hode er under haken din og du kan bevege hodet i alle retninger. I denne høyden er du også i fin avstand til å nusse og klemme barnet på hodet. Blir barnet sittende for høyt, får du begrenset nakkebevegelighet.

Pusshöjd

Når bæreutstyret er riktig plassert, skal vekten være fordelt mellom brystet og bekkenet, og ikke bare over ryggen og skuldrene.

Ergonomi for barnet

Det er også viktig å tenke på barnets stilling, særlig ettersom barnet ikke selv kan justere dersom noe føles feil.

Det viktigste du må tenke på når det gjelder barnets stilling, er at det sitter opp slik at luftveiene er frie, og at det har god nakkestøtte.

Når du bærer barnet med et bæreutstyr, skal barnets hofter, bein og ryggrad være i samme stilling som når du holder barnet i armene. Sørg for at barnet sitter rett og ikke luter til en av sidene.

Nyfødte barn skal sitte i såkalt froskestilling, med avrundet rygg og knærne i minst samme høyde som stumpen.

Grodposition

På nyfødte er skjelettet fremdeles mykt rundt hoftene. I de første månedene er det derfor viktig og naturlig for barnet å sitte med beina bredt.

Ryggen på nyfødte er i starten C-formet, for deretter å utvikle seg til en S-form med tiden. Nyfødte skal derfor bæres i et bæreutstyr som er utformet slik at ryggen lett blir avrundet (såkalt C-kurve).

I takt med at barnet vokser og får mer S-formet ryggrad, trenger barnet å sitte med rakere rygg.

Ha alltid oppsyn med barnet når du bærer, slik at du kan høre etter barnets behov og om det sitter godt eller ikke.