Article 3

Hvordan påvirker bilen min valget av bilstol?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Artiklene Hvilken type bilstol trenger du? og Hvorfor er det sikrere med en bakovervendt bilstol? har forhåpentligvis gitt deg mer innsikt i hvorfor det er viktig med kvalitetstester som Plus-test og bakovervendt posisjon. Når denne forståelsen er på plass, er det på tide å gå videre i prosessen. Før du kjøper en bilstol kan det være lurt å stille seg spørsmål som; hvilken bilstol er kompatibel med bilen min, og hvilke monteringsmuligheter finnes?

Monteringsmuligheter

Det finnes to monteringsmuligheter: ISOFIX og beltemontering.

ISOfix installation

ISOFIX er et festesystem for bilstoler som er internasjonalt standardisert og som i prinsippet finnes i alle biler produsert etter 2006. Beltemontering innebærer i stedet en montering ved hjelp av bilens eget trepunktsbelte. Her kan det være greit å se hvilke muligheter bilen din har.

Sikkerhetsmessig er det ingen forskjell om bilstolen monteres med ISOFIX eller beltemontering. En ISOFIX-montering er imidlertid generelt enklere og reduserer risikoen for feil montering. Noen beltemonterte bilstoler har i dag smarte funksjoner for å forenkle monteringen, blant annet selvstrammende forankringsseler. Over 50 % av alle bilstoler er feilmontert på en eller annen måte, så sørg for å velge en bilstol som gjør monteringen enkel.

Hvordan vet jeg om bilstolen passer i bilen min?

Hvis du er usikker på om bilstolen passer i bilen din, har flere av bilstolprodusentene utarbeidet såkalte billister for å gi deg best mulig veiledning i kjøpsprosessen. Det er også greit å være klar over at ulike steder i bilen kan være kompatible med ulike typer bilstoler. For eksempel kan en og samme bil være kompatibel med både ISOFIX og beltemonterte bilstoler, men på ulike steder i bilen. Da kan du som har flere barn med fordel kombinere beltemonterte bilstoler og ISOFIX-bilstoler.

Les mer om valget av bilstol og viktigheten av bakovervendt bilstol, i bilstolguiden som du finner under Artikler og Verktøy.