shutterstock 583263517

Hvordan oksytocin påvirker kroppen din

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Oksytocin er et hormon som alle mennesker, uavhengig av kjønn, har i kroppen. Hormonet fungerer slik at det frigjøres under fysisk kontakt med andre mennesker. Som for eksempel når du klemmer, berører, masserer eller har samleie med andre. Derfor blir hormonet stadig vekk referert til som kroppens eget "kjærlighetshormon". Når hormonet frigjøres, så påvirker det kroppene våre ved at vi beroligger oss. Videre reduseres stressnivået vi alle opplever og føler på i kroppene våre. Derfor anses oksytocin som gunstig for helsen og vælværen vårt, både på lang og kort sikt.

Hvordan frigjøre hormonet i kroppen

Med alle fordelene som fører med frigjøring av oksytocin i kroppen er det klart at man gjerne vil gjøre dette oftere. Man kan lage ekstra frigjøringer av dette hormonet ved å massere eller berøre sensitive områder på kroppen. Et område som eksempelvis er mer følsomt ved berøring, er på og rundt brystene våre. Dette er på grunn av at vi har mange reseptorer der som oksytocinet binder seg til. En reseptor er et proteinmolekyl som oksytocinet kan binde seg til, og deretter aktivere dets virkninger i hele kroppen senere. Med det blir oksytocin frigjort.

Det er bevist at det ikke kun er ved fysisk kontakt eller ved å være i nærheten av en annen person at oksytocin frigjøres. Oksytocin kan nemlig også slippes ut under trening, dans eller sang. Det er likevel sånn at det vanligvis er når vi er i nærheten av andre mennesker at vi vil oppleve de positive effektene av oksytocin. En kjent situasjon hvor frigjøringen av hormonet er svært nyttig er under fødsel. Da kan nemlig oksytocin fungere som en naturlig form for smertelindring under fødselens begynnelse.

Under fødsel

Under fødselen er oksytocin uten tvil vårt viktigste hormon. Det er nemlig oksytocinen som setter selve fødselen i gang. Når oksytocinet binder seg til reseptorene som er knyttet til livmoren, vil livmoren trekke seg sammen og kvinnen vil oppleve det som blir kalt rier eller veer. Rier kan oppleves som svært ubehagelige, men i tillegg til å gi mer krefter til livmoren, så gir naturlig oksytocin også smertelindring under fødsel. Når livmoren trekker seg sammen under riene, vil barnet føle dette. Den fysisk stimulien gjør at det frigjøres oksytocin i barnets kropp. Barnet får dermed mer krefter for hver gang livmoren trekker seg sammen. Om en kvinne ikke skulle ha nok av kroppens eget oksytocin under fødselen, kan syntetisk oksytocin administreres. Dette vil ha akkurat samme effekten på livmoren. Det syntetiske oksytocinet administreres ved intravenøst drypp og hjelper med å gi mer kraft til livmoren.

Stress vs. Oksytocin

Stress hemmer de positive effektene av oksytocin. Rettere sagt vil hormonene som frigjøres ved stimuli stanse sine positive effekter når de blir påvirket av en stressfylt situasjon. For eksempel, et par som har samleie vil begge oppleve bivirkningene av frigjort oksytocin. Men om man forestiller seg at én eller flere fremmede som kommer inn i rommet vil situasjonen bli svært annerledes. Da vil de mest sannsynlig miste all komfort de hadde for noen øyeblikk siden, og tre inn i et defensivt modus som utløses av stressystemet vårt.

Hormonene som frigjøres i det utlyste tilfellet er blant annet adrenalin, noradrenalin og kortisol. Disse hormonene binder seg til de samme reseptorene som oksytocin, noe som betyr at de vil ta oksytocinets plass i kroppen. Når disse andre hormonene når reseptorene vil du oppleve at hjertet slår raskere og blodtrykket stiger. Du vil med andre ord oppleve det motsatte av ro og komfort, og heller få en såkalt stressreaksjon. Vårt autonome nervesystem, som er direkte knyttet til våre følelser og oppfatninger, blir aktivert under utvekslingen av hormonene og reaksjonen kan skje på få sekunder. Opplevelsen kan dermed kategoriseres som en autonom reaksjon. Det er derfor svært viktig at enhver stressfaktor minimeres under fødselen for at oksytocinet skal fungere så bra som man vil og ønsker.

Grunner til å ikke bekymre seg

Hormonet oksytocin består av ni ulike aminosyrer. Hvis to av de ni aminosyrene hadde byttet plass, ville vi interessant nok få et annet hormon som heter vasopressin. Vasopressin aktiverer det sympatiske nervesystemet vårt, som er et annet navn på kroppens stressystem. Dette viser at både følelsesmessig og molekylært, så er "kjærlighetssystemet" og "stressystemet" vårt nært knyttet til kroppen vår. Det gjør det enda viktigere å studere hvordan de to systemene kan hjelpe og hindre fødselsprosessen. Som vi vet så er det viktigste hormonet under fødselen oksytocin, som blir frigjort når vi er rolige og komfortable. Hormonet blir derimot hindret når vi opplever stress og frykt, noe som har lett for å påvirke kroppens system.

Finn mer informasjon om oksytocin i ‘Artikler & verktøy’ under kategorien ‘Graviditet’.

Kilder:

  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.