Article 1

Hvilken type bilstol trenger du?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det er ikke alltid like enkelt å kjøpe sin første eller andre bilstol. I tillegg til at man må forholde seg til reglementer og kollisjonstester, har man også egne preferanser. Det kan være vanskelig å velge bilstol, men vær klar over at en bilstol ikke bare er noe du bruker fordi du må eller skal. Bilstoler redder liv.

Man trenger totalt 4 ulike bilstoler gjennom barnets oppvekst:

  1. Babybilstol
  2. Bakovervendt bilstol
  3. Forovervendt bilstol
  4. Beltepute

For barnets sikkerhet er det viktig å forstå når de ulike bilstolene bør brukes ut fra barnets lengde og vekt.

Babybilstol

En babybilstol brukes fra fødselen og opp til ca. 12 måneders alder, og den kategoriseres vanligvis fra 40-75cm eller 40–87 cm. En babybilstol er enkel å bruke, da de som regel er kompatible med barnevognen. Det er når barnet kan sitte oppreist på egen hånd at du kan gå over til en bakovervendt bilstol. Dette skjer vanligvis rundt 6-9 måneders alder.

Bakovervendt bilstol

Det er den bakovervendte bilstolen som brukes lengst, da den har et anbefalt lengde- og vektintervall som tilsvarer nesten 6 år. Fordi barn skal kjøre bakovervendt så lenge, er det lurt å bruke tid til å orientere seg for å sikre at valget blir riktig. For å hjelpe deg med å navigere riktig, vil vi se nærmere på bakovervendte bilstoler i flere av våre artikler i Bilstolguiden.

Forovervendt bilstol og beltepute

Når barnet er 6–7 år, er det på tide å bruke en forovervendt bilstol, før man til slutt går over til beltepute.

Tester og reglementer

Alle bilstoler som selges i Europa, må testes og godkjennes i henhold til enten UN R.44 eller UN R.129.

  • UN R.44 – I dette reglementet godkjennes bilstoler etter barnets vekt, og det er totalt fem forhåndsdefinerte vektgrupper der en stol kan være godkjent for flere av disse.

  • UN R.129 – i-Size er en godkjenningskategori innen R.129. Her godkjennes bilstolene etter barnets lengde, men også gjennom en øvre vektgrense for bilstoler med ISOFIX. Denne godkjenningen inkluderer også sidekollisjonstester.

Den sikre Plus-testen

Det finnes også tester som garanterer en ekstra høy kollisjonssikkerhet for barnet. Den svenske «Plus-testen» er en slik test, og det betyr at bilstolen testes i en høyere hastighet og med en kortere bremselengde. Testen inkluderer også spesielle sensorer som måler belastningen på barnets nakke under den kraftige kollisjonen, for å sikre at bilstolen tilfredsstiller de strenge kravene til kollisjonssikkerhet. Bildet viser Plus-test-logoen, som du kan se etter for å være sikker på at bilen har ekstra høy kollisjonssikkerhet.

Plus Test Logo
Les mer om valget av bilstol, viktigheten av bakovervendt bilstol og hvordan bilen påvirker monteringsmulighetene, i bilstolguiden, som du finner under Artikler og Verktøy.