gudrun 900x600

Hvem er Gudrun Abascal?

I løpet av mine 47 år som jordmor har jeg jobbet for å utvikle fødeavdelingene, først og fremst i Stockholm, men også i andre deler av Sverige. Og jeg har jobbet for å gi vordende foreldre en best mulig start på foreldrelivet.

Gjennom mitt arbeid som jordmor og forfatter av bøkene «Att föda», «Att möta förlossningssmärta» og «Vattnet går», som jeg har skrevet sammen med Nina Campioni, prøver jeg så godt jeg kan å dele alt jeg har av erfaring og kunnskap om fødselen og alt rundt.

I dag er de fleste vordende foreldre godt forberedt på fødselen og det å skulle bli foreldre. I bagasjen som du tar med deg til fødeavdelingen, har du ikke bare tannbørste, morgenkåpe og barneklær, men også en god porsjon selvtillit og forventing om at fødselen skal bli en positiv opplevelse. Denne selvtilliten består av både kunnskap om fødselen og troen på egne evner. Da vil fødselen bli en positiv opplevelse som du kan bære med deg resten av livet." "Du som leser og tar til deg fødselsinformasjonen i denne guiden, vil få trygghet og kunnskap om fødselen.

Du vil kunne: – Stole på kroppen din, den er nemlig laget for å føde barn. – Forstå at det er helt normalt med smerter under fødselen. Hver og en av veene fører deg nærmere barnet ditt, og du vil ha ulike strategier for å takle smerten. – Vite at du må fokusere fullt og helt på å lytte til kroppens signaler. Du finner en rytme i veene, og du jobber med dem og ikke mot dem." "– La deg forundre over kraften som ligger i veene, og som øker suksessivt utover i fødselen. – Merke at mellom hver av veene får du en pause som gir deg tid til å samle krefter og energi til å møte den neste veen, for på den måten å ta en ve av gangen. Ikke tenk på hva som har hendt eller problematiser den jobben du har igjen – tenk heller positivt: «Dette har gått bra. Jeg klarer meg fint». Du kan nemlig ikke helgardere hvert eneste steg. Fødselen er ikke en forutsigbar jobb som du kan planlegge og løse i forveien. Men du vil være trygg på at hver situasjon du støter på, også har en løsning. Vi kvinner har fantastiske ressurser i oss til å føde barna våre, så lenge ikke frykten får ta overhånd, og så lenge vi har støtte fra folk rundt oss. Sammen med partneren din og helsepersonellet vil du kunne gjøre fødselen til en fantastisk opplevelse som du vil bære med deg resten av livet." "Jeg har stor tiltro til at nettopp du er den beste til å føde ditt barn, og vi jordmødre er her for å hjelpe deg. Vår oppgave er å mane frem den indre kraften som du og alle kvinner har i seg, og sørge for at uroen og frykten ikke slipper inn i rommet.

I 2006 ble jeg belønnet med «S:t Eriksmedaljen av Stockholms Stad» for mitt arbeid, og i 2015 fikk jeg Svenska Barnmorskeförbundets hederspris, med begrunnelsen «for gjennom sitt arbeid å ha bidratt til å endre og forbedre pleien for gravide og fødende i Sverige». Det er to utmerkelser jeg er veldig stolt av.

Sources: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.