Chinelle-Rojas-004

Hva er syntetisk oksytocin og hvordan fungerer det?

Forskere så fort hvor mange positive bivirkninger hormonet ga gravide kvinner og nye mødre etter at oksytocin ble oppdaget på 1960-tallet. Oksytocin ble derfor kort tid etter det ble oppdaget brukt som medisinsk hjelp under og etter fødsel.

Hva er det?

Syntetisk oksytocin er så og si identisk med det naturlige hormonet som kroppen vår skaper. Det er likevel noen forskjeller, som for eksempel at doseringen av syntetisk oksytocin kan variere og dermed påvirke oss annerledes. Det er også verdt å nevne at syntetisk oksytocin ikke kan komme forbi blod-hjernebarrieren vår og som et resultat ikke gi den samme beroligende virkningen som vårt eget oksytocin kan gi.

Hvorfor og hvordan det blir brukt

Syntetisk oksytocin kan være nyttig under fødsel. Da kan det syntetiske hormonet hjelpe kvinnen å unngå at fødselen bremser ned ved å gi henne kraftigere rier. Riene vil da også gi både mor og baby økt styrke. Etter at hormonet blir gitt gjennom intravenøst drypp vil kvinnen føle at riene blir kraftigere i løpet av 15-30 minutter. Behandlingens hensikt er alltid å tilføre lik mengde oksytocin til kroppen som den naturlige frigjøringen under fødsel. Det er likevel svært vanskelig å måle og kopiere det eksakte mønsteret for hvert enkelt individ. Derfor kan leger og sykepleiere se seg nødt til å bruke forskjellige mengder, avhengig av situasjonen og hvor mottakelig kvinnen er for hormonet. Behandlingen administreres på en klar tidsplan og gjøres helt trygt så moren og hennes barn forblir så pigge som mulig gjennom hele fødselen.

Dosering

Alle kvinner som har gått gjennom en fødsel blir tilbudt en mindre dose syntetisk oksytocin, enten intravenøst eller intramuskulært, for å hjelpe livmoren gå tilbake til normalen. Dette er ansett som en forebyggende behandling for å forhindre mer blødning i livmorens sår enn nødvendig. Kroppen er såklart fra naturens side vant til å fikse opp i dette selv og frigjør økte nivåer av oksytocin etter fødsel. Den ekstra dosen er kun en rutine som er anbefalt fra helsevesenet. Behandlingen er heller ikke obligatorisk, så behandlingen kan frafalles om kvinnen er frisk og graviditeten og fødselen ellers har vært normal.

Amming

Syntetisk oksytocin finnes og kan fåes tak i som en spray. Denne versjonen kan spesifikt brukes til å hjelpe mor med amming ved å påføre sprayen direkte på brystene eller gjennom nesen. Du vil sjelden komme bort i denne oksytocinbehandlingen på sykehus i dag, men kan bli anbefalt av helsepersonell.

Finn mer informasjon om oksytocin i ‘Artikler & verktøy’ under kategorien ‘Graviditet’.

Kilder: - Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.