BBHM-Postpartum-9

Hva bør ammende være forsiktig med?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Som amende bør du være forsiktig med:

Kaffe, te og cola

Opptaket av jern hemmes av kaffe og svart te. Drikk derfor dette mellom måltidene, eller erstatt det med fruktte eller en C-vitamindrikk.

Et høyt inntak av koffein fra kaffe, te, cola eller andre koffeinholdige drikker i ammeperioden kan gjøre barnet irritabelt og gi det søvnforstyrrelser hos barnet. Inntaket av koffeinholdige drikker bør derfor begrenses.

Et høy inntak av ammete kan være uheldig for banet, så ikke drikk mer enn 1-2 kopper om dagen.

Les også Gravide, ammende, barn og ungdom bør være forsiktig med energidrikker

Søtt og fett

Matvarer som inneholder mye sukker og fett (for eksempel sjokolade, is, brus, kaker, snacks) gir lite næringsstoffer. Slike matvarer bør derfor ikke utgjøre en stor del av kostholdet. Sjokolade kan, i motsetning til sitt rykte, som oftest spises i moderate mengder uten at det forårsaker kolikk, diaré eller forstoppelse hos barnet.

Tørket frukt, nøtter og mandler kan brukes som "sunt snacks".

Alkohol, tobakk, narkotika og enkelte medisiner

Dessverre har ikke kroppen evne til å "sile" ut stoffer som kan være uheldig for barnet. Både nikotin, alkohol, narkotiske stoffer og flere medisiner går over i morsmelken.

Alkoholkonsentrasjonen i morsmelk tilsvarer den man finner i morens blod. Vi vet ikke sikkert hvor grensen går for skadelig påvirkning av barnet. Du bør derfor være forsiktig med alkohol når du ammer. Hvis du drikker alkohol, kan du amme før du drikker. Ved å vente en tid før neste amming, vil mengden alkohol i blodet, og derved i morsmelken, reduseres. Et glass vin vil for eksempel gi en promille på 0,3–0,4. Det nedbrytes ca. 0,15 promille per time, slik at alkoholen vil være ute av blodet etter 2–3 timer. Melk kan eventuelt pumpes ut før inntak av alkohol og brukes senere. Det har imidlertid ingen hensikt å pumpe ut melken etter at du har drukket alkohol fordi alkoholmengden i melken hele tiden avspeiler alkoholinnholdet i blodet.

Slanking

Det er naturlig å gå ned i vekt i ammeperioden, og de fleste opplever at vekten blir redusert hvis de spiser riktig og mosjonerer. Ta tiden til hjelp og ikke få for fort ned i vekt.

Bevisst slanking frarådes fordi det medfører at miljøgifter frigjøres fra fettet i kroppen og går over i morsmelken.

Ammende bør ikke ta CLA-slankepreparater fordi det reduserer fettinnholdet i morsmelken. Det er uheldig for barnet. Les mer i artikkelen Gravide og ammende skal ikke bruke CLA

Mat med radioaktiv forurensning

På grunn av forurensning etter Tsjernobylulykken kan matvarer fra enkelte områder i Norge, for eksempel reinkjøtt, ferskvannsfisk, sopp og ville bær fortsatt inneholde noe radioaktivitet.

Ammende bør ikke få i seg mer enn 40.000 becquerel i året.

Miljøgifter

Bevisst slanking i ammeperioden frarådes fordi det kan føre til at miljøgifter fra kroppsvevet går over i morsmelken. Fostre og spedbarn er mest utsatt for de negative helseeffektene av miljøgifter fordi de er små.

Fisk og skalldyr er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som ammer. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter.

Enkelte områder er spesielt forurenset. For disse stedene gir Mattilsynet egne kostholdsråd. Du bør heller ikke spise måseegg.

Ammende bør i tillegg unngå disse typene fisk:

  • Blåkveite over 3 kilo
  • Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo
  • Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel rognleverpostei.
  • Brunmat i krabbe (hvitt kjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
  • Skjell: Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell. Se også blåskjellvarselet.
  • Eksotisk fisk: Hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk. Tunfisk på boks er trygt.

Informasjon fra Matportalen.no. For mer informasjon kontakt Helsedirektoratet: 810 200 50