headache

Hodepine

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Den aller vanligste varianten er spenningshodepine, som kommer av uro, stress eller spenninger i nakke og rygg. Vanlig hodepine er helt ufarlig og går som regel over av seg selv, men det er likefullt et signal fra kroppen. Allerede mens du går gravid, kan det være lurt å venne seg til å lytte til kroppens signaler – det vil du få igjen for når du føder. Kanskje har du sittet og jobbet i samme stilling ved datamaskinen i lang tid, slik at du har blitt spent i skuldrene/nakken? Prøv å huske på å ta en pause fra tid til annen. Lytt til kroppens behov.

Hodepine er også et vanlig symptom ved forkjølelse. Det går fint å ta paracetamol – i henhold til anvisningene på forpakningen – når du er gravid.

Noen typer hodepine går i kategorien migrene, som kan utløses av hormonelle faktorer. En del får mindre migrenesymptomer når de er gravide, mens for andre blir symptomene dessverre verre. Det kommer som regel av at hormonnivåene er endret/forhøyet. Hvis du har hodepine som kommer og går, bør du fortelle det på helsestasjonen eller til fastlegen.

Hodepinen kan også komme av lave jernverdier eller at skjoldbruskkjertelen ikke fungerer helt som den skal. Dette er ikke helt uvanlig når du er gravid. Både jernverdiene og skjoldbruskkjertelens funksjon kan sjekkes gjennom en blodprøve.

Hodepine og/eller svimmelhet kan være tegn på høyt blodtrykk, noe som er et av symptomene ved svangerskapsforgiftning (preeklampsi). Har du forhøyet eller høyt blodtrykk (høyt blodtrykk regnes som 140/90), må dette følges med på og kontrolleres regelmessig på helsestasjonen. For noen kan det bli aktuelt med blodtrykksenkende medisiner, ettersom for høyt blodtrykk kan gå ut over blodkarene i hjernen og andre organer.

Informer alltid helsestasjonen eller fastlegen hvis du ikke føler deg bra og ofte er plaget med hodepine.

Hvis du skulle få en plutselig kraftig hodepine, må du kontakte fastlegen eller legevakten. Da er det ofte aktuelt å komme inn for å kontrollere blant annet blodtrykket.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.