Vabba-pexels-karolina-grabowska-4959749-free

Hjemme med sykt barn

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I februar og mars er fenomenet aller vanligst. Men sannheten er at små barn blir syke hele året igjennom. I gjennomsnitt har nemlig barn under 4 år mellom 6 og 20 infeksjoner per år. Håpet om å slippe unna omgangssyke og influensa er med andre ord ganske naivt om man ser statistisk på det. Tanken om at barna skal være i barnehagen og foreldrene på jobb, er simpelthen ikke forenelig med hvordan små barns immunsystem fungerer.

Iblant må man være hjemme med sykt barn, noe som kan være frustrerende når man har tidsfrister og viktige møter på jobben. Samtidig er dette en unik ordning hvor vi får penger av staten eller arbeidsgiveren for å ta hånd om våre egne barn. Retten til å være hjemme med syke barn har kommet på plass for at kvinner og menn skal kunne kombinere arbeids- og foreldrelivet. Likevel kan feberblanke øyne hos din lille 20 måneder gamle krabat utløse flere følelser enn medlidenhet.

Til tross for at denne retten har eksistert lenge og folk flest vet at småbarn har et sårbart immunsystem, kan det føles tungt å skulle meddele arbeidskollegene om at det har skjedd igjen. «Kan han virkelig være syk nå igjen,» innbiller du deg kanskje at de hvisker bak ryggen din. Ikke nok med at man får problemer med å rekke alle arbeidsoppgavene selv, men man får også lett skyldfølelse for at det går utover andre på jobben.

For å håndtere situasjonen velger derfor mange å ta med seg arbeidet hjem når man er hjemme med sykt barn. Iblant funker det utmerket. Man får klemt inn litt jobb når barnet sover, og dermed trenger man bare å ta ut egenmelding på deltid. Men like ofte blir det verken fugl eller fisk. Barnet sutrer og vil ha selskap, blir sittende altfor mye foran skjermen, og den effektive kombinasjonen av hjemmekontor og stell av sykt barn glimrer med sitt fravær. Eller så tenker du det kommer til å fungere helt greit å jobbe hjemmefra, siden barnet er på bedringens vei, helt uten å tenke på hvilken energi-boost en 20 måneder gammel krabat får når sykdommen endelig er ute av kroppen.

Planlegg på forhånd

Også i forhold til medforelderen kan det oppstå skyldfølelse. Det vanligste er dog konflikt om hvem sin tur det er. Krangling om hvem som har den viktigste jobben, smører ikke akkurat parforholdet. Og hvis barna er til stede, er slike diskusjoner direkte upassende. Generelt sett er det kvinnene som tar ut flest dager hjemme med sykt barn. Dersom det ikke er noe dere har kommet til enighet om på forhånd, er sjansen stor for at det blir en kime til irritasjon. Derfor er det eneste fornuftige å planlegge dette på forhånd. På den måten unngår dere opphetede diskusjoner når barnehagen ringer, og dere kan samkjøre kalenderen og sørge for at dere ikke legger viktige avtaler på samme tidspunkt. Et eksempel på slik planlegging kan være å fordele ansvaret for ulike ukedager. Vet du at du har hovedansvaret for å være hjemme med eventuelt sykt barn på mandager og tirsdager, kan du legge viktige møter til de andre dagene. Dere kan også øremerke uker, planlegge fra måned til måned, eller ta ut halve dager hver hvor dere bytter på i lunsjen.

Det viktigste når man er hjemme med sykt barn, er imidlertid å passe på barnet – å gi omsorg og sørge for at den syke har det så bra som mulig. Barns tilknytningssystem er særlig følsomt når de er syke og sårbare, så det vil styrke tilknytningen å ta god hånd om dem da. Barnet har behov for å føle at du er til stede og har tid til det. Og hvis du slår deg til ro med det faktum at barnet trenger deg, kan du faktisk også slippe stresset og den dårlige samvittigheten. Du kan ikke styre alt. I beste fall kan perioder hvor man er hjemme med sykt barn, fungere som en forsikring mot stress og utbrenthet. For det gir deg i det minste sjansen til å være nær din lille.

Kilder: - Bergström M., (2021) Lyhört föräldraskap. Bonnier Fakta - Bergström M., (2012) Att bli mamma. Tankar och känslor kring att vänta, föda och leva med barn. Bonnier Fakta