herpes

Herpes (herpes simplex)

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Herpes er en vanlig virussykdom som også kalles for herpes simplex. Viruset blir værende i «dvale» i kroppen etter at du har hatt den første infeksjonen – den såkalte primærinfeksjonen. Det er vanlig at et slikt virus i dvale blomstrer opp i tilknytning til for eksempel en forkjølelse, stress, trøtthet eller ved en infeksjon. Symptomene er ofte kløe eller en brennende følelse. Viruset kan forekomme på leppene eller i underlivet og forårsake blemmer eller små sår i skjeden eller på kjønnsleppene. En del får mer plager enn vanlig med dette når de er gravide. Hvis du får en oppblussing av herpes i slutten av graviditeten, eller hvis du ofte har symptomer, må du kontakte lege for eventuell behandling. Symptomene behandles med reseptbelagte legemidler.

Informer jordmoren eller fastlegen hvis du har herpes, slik at du kan behandles forebyggende før fødselen. Antiviral behandling gis minst 10 dager før forventet fødsel hos gravide med bekreftet herpes.

Hvis det er en primærinfeksjon som bekreftes etter svangerskapsuke 34, anbefales det at barnet tas med keisersnitt på grunn av risikoen for at babyen blir smittet ved vaginal fødsel. Hvis den gravide har hatt herpes tidligere og får et utbrudd i slutten av svangerskapet, vurderes vaginal fødsel eller keisersnitt individuelt i samtale med lege.

I sjeldne tilfeller hvor den gravide har en kraftig pågående herpesinfeksjon i underlivet når fødselen nærmer seg, kan det besluttes at barnet tas med keisersnitt for å unngå at barnet blir smittet under fødselen.

Kilder: