hepatitis B

Hepatitt B

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Dette er et virus som forårsaker inflammasjon i leveren. Smitten kan overføres via sex eller blodsmitte. Alle gravide i Norge tilbys screening for hepatitt B når de skrives inn på helsestasjonen. Ved ditt første besøk på helsestasjonen tas det en blodprøve. Det tar relativt lang tid fra du blir smittet, til eventuelle symptomer dukker opp – fra 2 til 6 måneder. Halvparten av alle som smittes, får ingen symptomer i det hele tatt. De aller første symptomene pleier å være hodepine, feber, verk i kroppen og kvalme. Noen blir gule i huden. En akutt hepatitt B-infeksjon når du er gravid, kan overføres til barnet og i verste fall lede til spontanabort. Barnet kan også bli smittet etter fødselen, så hvis du har hepatitt B, vil det nyfødte barnet bli vaksinert umiddelbart etter fødselen for å beskytte det mot smitte. Infeksjonen behandles med antivirale legemidler, som skrives ut av legen.

Når du er i kontakt med helsevesenet, skal du alltid informere om at du har hepatitt B. Man kan imidlertid bare bli syk én gang med hepatitt B, så hvis du har hatt det, er du immun. Det finnes også en kronisk variant av hepatitt. Dersom du har den varianten, vil du bli fulgt opp tett under graviditeten. Den beste måten å beskytte seg mot hepatitt B på er å vaksinere seg før man blir gravid.

Kilder: