jonathan-sanchez-kMrOVw9lPQE-unsplash

Gratulerer med Graviditeten – Hva skjer nå?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Uansett om det var en godt planlagt graviditet eller en gledelig overraske, venter et helt nytt kapittel i livet ditt, og med denne opplevelsen er det dømt til å dukke opp en rekke tanker og følelser. Hva skjer nå? Selv om det ikke er ikke er det første man tenker på når man venter på en bekreftelse av svangerskapet, vil det praktiske utvilsomt dukke opp for å minne deg på det, men vi er her for å hjelpe deg med det.

Steg 1: Bestill time hos jordmor

Det første møtet med jordmor eller fastlege består ofte av en registreringsprosess og varer vanligvis lenger enn de påfølgende besøkene. Ved første besøk går dere gjennom helsehistorikken din og legger en plan for svangerskapet. Dette besøket legges vanligvis til et sted mellom uke 6-12 i svangerskapet, men det er for ditt eget beste å ringe og bestille møtet så fort du finner ut at du er gravid. Først og fremst for å forsikre deg om at de har en ledig time til deg, men også for at jordmor kan stille passende spørsmål og dobbeltsjekke om du trenger å komme i kontakt med lege eller ha et tidligere møte.

Kan jeg velge klinikk?

I noen byer er det mange klinikker å velge mellom og det kan føles utfordrende å finne ut hvilken man skal velge. Det er imidlertid greit å vite at det er fullstendig opp til deg hvilken du velger, og du har rett til å registrere deg på hvilken som helst klinikk du måtte ønske. I løpet av svangerskapet vil du besøke jordmor rundt 10 ganger. Det er lengst opphold mellom besøkene i begynnelsen, men i siste halvdel av svangerskapet vil det bare være to uker mellom besøkene.

Under finner du noen tips til hvordan du bør tenke før du velger klinikk:

  • Hvordan ser hverdagen din ut?
  • Er det lettere å ha en klinikk nærmere hjemmet eller jobben?
  • Har du kanskje en venn eller et familiemedlem som kan anbefale en klinikk?

Husk at du alltid kan bytte klinikk eller jordmor hvis du ikke føler deg trygg eller fornøyd med den du har valgt. Bare ring klinikken du ønsker å bytte til, så fikser de det for deg.

Steg 2: Praktiske forberedelser til det første møtet

Før det første møtet med jordmor ber de deg ofte om å fylle ut et helseerklæringsskjema (finnes vanligvis på klinikkens hjemmeside). Der må du svare på spørsmål som omfatter din helse, psykisk helse, tidligere svangerskap, nåværende medisinering, kosthold og treningsvaner, men også om du eller barnets andre forelser har genetiske eller arvelige sykdommer som kan påvirke svangerskapet. Du må også svare på om du bruker tobakk eller drikker alkohol eller om du bruker narkotika. Det vil också bli tatt ulike rutineundersøkelser og prøver på første besøk hos jordmor/fastlege.

Under besøket hos jordmor vil du bli gitt mye informasjon og anbefalinger. Dette inkluderer informajson om diett, trening, forsterdiagnostikk, termin og graviditet. Du vil også få svar på eventuelle spørsmål du måtte ha. Det kan derfor være lurt å forberede deg til dette besøket slik at du kan stille passende spørsmål og få akkurat den informasjonen du trenger. Gode emner å lese seg opp på kan være:

  • Forsterdiagnostikk
  • Kostholdsanbefalinger under graviditet

Du vil også bli spurt om du tar Vitamin B9/ folat eller ikke. Alle gravide kvinner anbefales å ta dette vitaminet, enten allerede når du planlegger å bli gravid, eller så snart du finner ut at du er gravid. Hvis du sjelden eller aldri spiser fisk eller sjømat, bør du også ta Omega-3. Så, hvis du allerede gjør alt ovenfor, kan du føle deg trygg og sikker på at du har gjort alt som står i din makt og er godt forberedt til ditt første møte.

Kilder:

  • Helsenorge: Gravid
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.