AdobeStock 685791205

Fysiske forandringer etter å ha født

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Her går vi gjennom hvilke fysiske forandringer som er vanlige at oppstår etter at man har født.

Livmoren

Renselse er utflod i form av sårvæske og blod fra såret etter morkaken på livmorveggen. De første dagene etter fødselen kan det blø ganske kraftig, og blodet er da friskt med en klar rødfarge. Blodmengden bør ikke øke – det skal blø jevnt mye eller litt og litt mindre. Opplever du økte blødninger, skal du kontakte lege.

Etter noen dager blir renselsen mer brunaktig for så å bli gulaktig og til slutt helt lys. Renselsen opphører som regel etter 6–8 uker. Omtrent like lang tid tar det for livmoren å gå tilbake til sin normale størrelse.

Så lenge du har renselse (med friskt blod i utfloden) bør du være forsiktig med alt som kan forårsake infeksjoner, f.eks. bad, tamponger og samleie. Det går helt fint å dusje, og også å bruke bind/truseinnlegg.

De første ukene etter fødselen kan du oppleve smertefulle sammentrekninger. Det kalles etterrier og kommer av at livmoren trekker seg sammen til normal størrelse igjen. Etterrier er uvanlig blant førstegangsfødende og blir verre etter fødsel nummer to og tre. Det er altså helt normalt om du ikke kjente noe til dette etter ditt første barn, men trenger smertestillende neste gang. Det er vanlig at etterriene dukker opp i sammenheng med amming. Fysisk aktivitet, som gåturer osv., kan føre til at mengden renselse øker igjen. Alt dette er helt normalt.

Dersom du får høy feber og samtidig vedvarende vondt i magen og/eller kraftig illeluktende renselse eller kraftige blødninger igjen, kan det være tegn på infeksjon. Da må du kontakte lege eller sykehus for eventuell behandling.

Brystene

Spreng i brystene kan forekomme når melken begynner å dannes. Dette er en naturlig fysiologisk prosess på grunn av økt vevsvæske og blodvolum i brystene, som da svulmer opp, blir varme og gir spreng. Tilstanden går som regel over etter et døgn eller to. Varme kan iblant lindre, og det hjelper å amme ofte.

Revner

Restitusjonsevnen i underlivet er svært god, og det å være oppe og bevege på seg påvirker restitusjonen positivt ved at blodsirkulasjonen økes. Det er også lurt å dusje og bytte bind ofte for å unngå infeksjoner. De fleste sting sys med absorberbare materialer og forsvinner altså av seg selv. Hvor lenge stingene sitter, kommer an på hvilket materiale som er brukt, men du kan være trygg på at de blir sittende iallfall frem til såret er grodd. Hvis du vil vite når du kan regne med at stingene faller av, kan du spørre på fødeavdelingen hvilket materiale som er benyttet.

Urin og tarmfunksjon

Det er helt normalt med store urinmengder etter fødselen. Kroppen kvitter seg med overskuddsvæske som den har samlet opp under graviditeten. Hvis det svir når du tisser, er det som regel på grunn av små revner i slimhinnen rundt urinrøret – det kan være mer behagelig å tisse i forbindelse med dusjing. I begynnelsen bør du sørge for å tisse med jevne mellomrom. Det kommer de også til å spørre deg om på fødeavdelingen. Det er viktig at urinblæren tømmes for å redusere blødning.

Svien kan også komme av urinveisinfeksjon. Snakk med jordmor eller med lege/helsestasjon dersom du er hjemme. Ikke vær redd for å gå på toalettet etter fødselen – stingene går ikke opp av den grunn. Drikk rikelig og spis fiberrik kost for å unngå forstoppelse. Hemoroider er utposninger av blodårer utenfor eller innenfor endetarmsåpningen. Hormonpåvirkning under graviditeten og forstrekkelser under fødselen kan forårsake hemoroider. Det kan være svært smertefullt. Det finnes behandling og ting du kan gjøre selv som lindrer – prat med jordmoren din.

Mensen

Regelmessig menstruasjon kommer som regel ikke tilbake før du gir deg med eller trapper ned ammingen, men her kan det være store variasjoner avhengig av om du ammer fullt eller delvis. Det er imidlertid viktig å tenke på om du skal beskytte deg mot uønsket graviditet, ettersom man ikke vet når den første eggløsningen kommer etter fødselen.

Hormonene

På grunn av store endringer i hormonbalansen etter fødselen er det svært vanlig med humørsvingninger og at man svetter og får hetetokter. Hårtap kan også forekomme den første tiden, på grunn av hormonomstillingen under graviditeten.

Seksualitet

Når sexlysten kommer tilbake, er svært individuelt. Snakk med hverandre, gi hverandre tid og vis ømhet. Ved samleie kan det iblant trengs ekstra glidemiddel ettersom hormonbalansen i forbindelse med amming kan gjøre slimhinnene i skjeden tørre. Kondom bør brukes under hele samleiet for å unngå uønsket graviditet.

Etterkontroll/seksukerskontroll

Den gjøres på helsestasjon. Timen bestiller du selv, og det pleier å være greit å legge den til 6–8 uker etter fødselen, derav navnet seksukerskontroll. Her kontrolleres det at livmoren er tilbake i normal størrelse, at eventuelle revninger har grodd, og at du klarer å «knipe». Det er også rom for en prat om prevensjonsmidler.

Trening

I løpet av de 6–8 første ukene er kroppen fullt opptatt med å hente seg inn etter graviditeten og fødselen, og du bør da unngå tunge løft (ikke tyngre enn barnets vekt), hardtrening, situps, aerobic og lignende. Gåturer er fin mosjon den første tiden. Bekkenbunnsmuskulaturen har blitt strukket under graviditeten og fødselen, så det er viktig at du trener opp den igjen gjennom knipeøvelser. En sterk bekkenbunnsmuskulatur forebygger urinlekkasje og nedsunken livmor. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du kontakte en fysioterapeut.

Den ovennevnte informasjonen er hentet fra Danderyds Sjukhus