Stock-Image68

Fordeler med oksytocin under graviditet og fødsel

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Effekten av oksytocin er positiv for alle, men kanskje aller mest for kvinner under graviditet og fødsel. Dette kjenner kroppen til, og nivåene av oksytocin i en gravid kvinnes kropp vil kontinuerlig stige, og til slutt nå toppen mot graviditetens ende. Dette er en naturlig prosess hvor kroppen forbereder kvinnen både fysisk og psykisk på den kommende fødselen.

Forberedelsen på fødsel

Oksytocin sin effekt på kvinnens psyke og velvære har mange fordeler både før og under fødsel. Det vil blant annet hjelpe kvinnen å føle at hun ikke er alene og at hun er mer komfortabel og åpen overfor situasjonen og menneskene rundt henne. Noe som er et indirekte resultat av hormonet som hjelper henne til å føle seg komfortabel og forberedt på det som er i vente. For å øke den blivende morens velvære underveis i graviditeten så viser forskning at massasje gir mange helsemessige fordeler takket være økt frigjøring av kroppens eget oksytocin.

Følsomheten overfor oksytocin øker automatisk om natten, da vi er på vårt mest komfortable og rolige. Dette kan forklares som grunnen til at mange kvinner kjenner sine første rier i løpet av natten, eller tidlig morgen når kroppen er på sitt mest avslappede og dermed mottakelig for kroppens eget fødselsstimulerende hormon.

Tilknytning mellom mor og baby

Som nybakt mor er det mange som ønsker å øke oksytocinnivået mellom seg selv og sitt nyfødte barn. Å lukte på hodet til barnet så snart han eller hun lander på brystet deres, er et godt eksempel på noe som kan frigjøre mye oksytocin hos mor. Derfor vil man helst unngå å kle på barnet en lue de første timene etter fødselen. Dette er såklart med mindre det er en medisinsk årsak til det, som at de er født for tidlige eller veier for lite. På noen sykehus kan spedbarn født med hjelp av keisersnitt, eller etter en induksjon, også tilbys luer når de kommer seg etter fødselen.

Syntetisk oksytocin

Alle kvinner vil bli tilbudt en liten dose syntetisk oksytocin for å hjelpe livmoren å trekke seg sammen og forhindre mer blødning enn normalt kort tid etter fødsel. Det danner seg et sår inne i livmoren der morkaken løsner. Med mindre livmoren trekker seg ordentlig sammen kan dette såret begynne å blø svært mye. Når livmoren trekker seg sammen etter fødsel kan mor oppleve det som er kjent som etterrier. Etterriene kan være smertefulle, men alt dette styres av hormonet oksytocin.

Finn mer informasjon om oksytocin i ‘Artikler & verktøy’ under kategorien ‘Graviditet’.

Kilder:

  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.