BBHM-BirthCenter-29

Forberede deg følelsesmessig og kroppslig til fødselen

Hvordan vi forbereder oss til fødselen, er forskjellig fra person til person. Vi tar gjerne valget ut fra personligheten vår, men også basert på råd og historier fra andre som har født. En forståelse for og kunnskap om selve fødselsforløpet kan være til hjelp og gi deg en følelse av kontroll. Når vi har kunnskap om noe, blir det gjerne også lettere å håndtere, men det betyr ikke at du trenger å lese alt mulig og gå på alle kurs som finnes. Undersøk litt hva som finnes, og velg det som passer for deg. Reflekter deretter over kunnskapen du har skaffet deg. Hvordan tror du at du kommer til reagere følelsesmessig og fysisk når du skal føde?

Jordmødrene er der for deg

Det kan føles vanskelig å gi seg hen i en situasjon som er så sterk både følelsesmessig og fysisk som det en fødsel er. Her handler det om å ha tillit til egen kropp og egne evner. Du må få følelsen av at det er du som er den beste til å føde nettopp ditt barn, og at du får lov til å være deg selv i denne sammenhengen. Samtidig må du ha tillit til at alle i rommet vil gjøre alt de kan for å støtte og hjelpe deg, uansett hva som skjer. Som fødende er du ikke alene – alle er der for deg.

I slutten av graviditeten påvirkes de fleste gravide av hormoner. Mange går inn i en avslappet sinnsstemning uten behov for å gjøre noe som helst. Men tankene kan vandre til spørsmål som «hvordan blir det å bli mor?» eller – for de som har barn fra før – «vil jeg elske dette barnet like mye som de andre?»

Kilder: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.