Detroit-birth-photography-HannahS (224)

Flaskemating

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Matestunden handler ikke bare om maten – den gir også en unik mulighet for nærhet, varme, hudkontakt, øyekontakt, kjærlighet og samspill mellom foreldrene og barnet. Disse faktorene er like viktige uansett om man ammer eller gir barnet mat med tåteflaske.

Barn som flaskemates, bør helst mates av deg som forelder. Det fremmer samspillet og knytter tettere bånd mellom dere. Sikker hudkontakt i begynnelsen fremmer også denne tilknytningen og gir flere fordeler: Barnet blir roligere, får mer stabilt blodsukker og holder seg akkurat passe varmt. Dessuten vil barnet kjenne lukten av den som den ligger nær.

Langsom flaskemating er en sensitiv måte å mate barnet på, der barnet ikke overspiser og får lov til å kjenne etter om det er mett. Langsom flaskemating anbefales også av Helsenorge i artikkelen deres om morsmelkerstatning: https://www.helsenorge.no/etter-fodsel/amming-og-mat-til-spedbarn/morsmelkerstatning-og-flaskemating/

Slik gjør du det

Når du mater, bør du sitte behagelig, ha alt innen rekkevidde og prøve å skape et rolig miljø. Gjennom hudkontakten i forbindelse med matingen frigjøres «fred-og-ro-hormonet» oksytocin hos barnet, og når barnet suger på tåteflasken, frigjøres også fordøyelseshormoner som bidrar til fordøyelsen og beroliger barnet.

Slik blander du erstatningen Når du gjør klar morsmelkerstatning, er det viktig at du følger anvisningene for mengde, tilberedelse og holdbarhet som du finner på forpakningen. Den anbefalte mengden per måltid og døgn varierer ut fra barnets alder, vekt og appetitt.

Ved behov kan du få individuelle råd fra jordmor eller helsestasjonen. De kan også hjelpe deg med å velge riktig produkt dersom dere for eksempel har allergi i familien.

Slik sitter du Når du flaskemater, er det en fordel om du holder barnet slik at det er halvveis sittende, og at du støtter barnets hode og nakke med armen. Da kan dere også ha øyekontakt under matingen.

Barnets sultsignaler Det er viktig at du tilpasser matingen etter barnets sult. Selv små nyfødte babyer gir deg som regel noen sultsignaler. Når barnet vrir på hodet, leter etter noe å suge på, fører hendene mot munnen og etter hvert blir misfornøyd og skriker, er det tegn på sult.

Noe å tenke på når du mater barnet Under selve matingen bør du forsøke å holde flasken stille, og ikke presse i mer mat dersom barnet vil ha en pause. Du trenger ikke alltid å ta flasken helt bort i pausene – bare senk den ned i vannrett stilling, la barnet hvile litt, og så flytter du flasken opp igjen når barnet begynner å suge igjen.

Noen barn trenger å rape et par ganger underveis i matingen, men dette er veldig individuelt. Og iblant kan det være fint å gi barnet en ekstra kosestund i armene dine etterpå.

Smokk og flaske

Hvis barnet får brystmelk som du har pumpet ut, må den oppbevares i kjøleskapet mellom pumpingen og matingen. Når brystmelken eller morsmelkerstatningen deretter gis til barnet, skal den holde rom- eller kroppstemperatur.

Valg av modell Hva slags type smokk eller flaske du velger, handler mest om smak og preferanser. Noen barn foretrekker en bestemt modell. Det viktigste er at smokken til flasken har et lite hull, slik at melken eller erstatningen strømmer jevnt.

Rengjøring og stell Rengjør smokken og flasken etter hver mating. Det gjør du best ved først å skylle dem med kaldt vann, og så vaske dem med varmt vann og oppvaskmiddel, før du avslutter med å skylle dem nøye. Kok flasken og smokken i cirka 5 minutter én gang om dagen.

Støtte fra folk rundt Det å få mate en liten baby er en glede for mange. Helst bør det være du som forelder som i hovedsak står for matingen. Folk rundt kan hjelpe til med andre ting, som å blande morsmelkerstatningen, vaske tåteflasken, lage mat til foreldrene og vaske.

Det er viktig at mødre som ikke kan eller vil amme, alltid møtes med respekt fra folk rundt. Hvis du føler på en sorg knyttet til at du ikke ammer, kan du snakke med jordmor eller helsestasjonen om dette og få støtte og råd.

Matestunden gir foreldre og barn muligheten til å utvikle et nært og unikt samspill som er viktig for barnets emosjonelle utvikling.