Eden Photography00007

Får barnet nok mat?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

De første døgnene er barnets magesekk like liten som en hasselnøtt (ca. 5–7 ml), noe som innebærer at metthetsfølelsen kommer fort etter bare en kort ammestund.

Noen dager senere har magesekken utvidet seg til størrelsen til en valnøtt (ca. 22–27 ml), og etter en ukes tid er den på størrelse med en bordtennisball (ca 45-60 ml).

Ettersom magesekken er så liten, må barnet spise ofte, og det blir mange ammestunder i løpet av et døgn.

Barnet må spise også om natten

Barnet bør ikke sove for lenge av gangen den første uken. Barnet skal helst spise 8–12 ganger i døgnet, og da suge kraftig. Hvis du våkner og merker at tiden er inne, vekker du barnet ved å legge det med hudkontakt inntil deg og tilby puppen. Hvis ikke barnet vil våkne, kan du vekke det gjennom å skifte en bleie. Det er på natten du har mest prolaktin (hormonet som sørger for melkeproduksjonen), og ettersom melkeproduksjonen er basert på etterspørselen, er det lurt å amme om natten.

I begynnelsen går barnet ned i vekt

Nyfødte barn pleier å gå litt ned i vekt de første dagene (inntil 10 % av fødselsvekten), noe som er helt normalt. Men rundt dag 4–5 skal vekten snu og begynne å gå opp igjen.

Tegn på at barnet får i seg nok mat

Dette er noen av tegnene på at barnet får i seg nok mat:

  • er fornøyd etter ammingen.
  • tisser – minst 6–8 bleier per døgn.
  • bæsjer – de første døgnene endrer bæsjen farge fra svart og klissete (før melken har kommet) til å bli brungrønn og litt løsere for så å bli til skikkelig brystmelkbæsj – nemlig gul og kornete. Det er helt normalt.
  • er våken og aktivt mellom ammingene.
  • går opp i vekt.

Dette er en fin sjekkliste som man kan bruke om man er usikker på om barnet får i seg nok melk: https://oslo-universitetssykehus.no/seksjon/Nasjonal-kompetansetjeneste-for-amming/Documents/Skjema-Går%20ammingen%20bra_mødre.pdf