Stock-Image75

Eksempel på fødestillinger

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det finnes flere ulike stillinger å velge mellom når du skal føde:

Stående: Du kan henge over partneren, bruke gåstol eller henge over fødesengen. For å få optimalt utbytte av en stående stilling lønner det seg å stå foroverlent med bena bredt og bøy i knærne. – På alle fire: Hvis du har ryggplager, kan det være en fordel å stå på alle fire. Det er en stilling som avlaster ryggen. Kombinerer du dette med å bevege hoftene, pleier denne stillingen også å kunne lette på trykket mot endetarmen. – På huk: Å sitte på huk er den stillingen som gir best plass i bekkenet, og du får ikke samme mulighet til å «knipe imot». Jo lenger ned mot gulvet rumpa kommer, og jo nærmere skuldrene du klarer å få knærne, desto bedre plass blir det til barnets hode ned mot bekkenbunnen. Mange er imidlertid ikke vant til å sitte på huk i lengre perioder, og da er fødekrakken et godt alternativ. Det som er viktig når du bruker fødekrakken, er at du ikke sitter lenger enn 20 minutter av gangen. Sitter du lenger enn dette, er det fort gjort at underlivet svulmer opp.

  • Halvveis sittende: Rent anatomisk er ikke dette den beste stillingen. Ved en slik tilbakelent sittende stilling utnyttes nemlig ikke tyngdekraften til fulle. I tillegg blir det stort trykk mot mellomkjøttet. Det er også økt risiko for at livmoren presser på blodårer, noe som kan føre til at blodtrykket synker og du føler deg kvalm. – Gymball: Mange synes at gymballen er både behagelig å sitte på og lett å bevege seg med. Bekkenet og muskulaturen slapper lettere av, noe som i sin tur gjør at bekkenet utvider seg og barnet lettere trenger ned. – På kne: Ofte blir det knestående på slutten av åpningsfasen. Hodeenden av fødesengen kan heves, slik at du kan henge over den. Her er det ekstra viktig å ikke bli stående for lenge, ettersom knærne blir hardt belastet av kroppsvekten din. – Ligge på siden: Hvis du kjenner at du foretrekker en liggende stilling, er det sideleie som er best. Her får barnet god oksygentilførsel, og mange føler også at de har god kontroll og kan hvile mellom veene i denne stillingen. – Gynstilling: De fleste kvinner kjenner til denne stillingen, ettersom den brukes ved gynekologiske undersøkelser. I fødselssammenheng brukes den som regel til visse undersøkelser under fødselen og hvis barnet må hjelpes ut med sugekopp.
  • Liggende flatt på rygg: Det frarådes helt å ligge flatt på ryggen når du føder. I denne stillingen blir oksygentilførselen til barnet dårligere. Og den fødende føler seg fort dårlig og får lavt blodtrykk. Tyngdekraften får heller ikke muligheten til å hjelpe til.

Tenk litt over hvilke stillinger du tror kan passe for deg under fødselen. Det kan være vanskelig å velge nøyaktig fremgangsmåte på forhånd, men det er likevel en god idé å ha tenkt litt over hva du tror kan fungere for deg. Du kan alltids ombestemme deg når du er midt oppi det. Og du kan føle deg trygg på at personalet vil hjelpe deg med å finne de ulike stillingene underveis.

Kilder:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.