River-Birth-Story-131

Det gjør vondt å amme

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Den vanligste grunnen til at det gjør vondt å amme, er at barnet har for dårlig tak i puppen eller ligger for langt unna deg. Eller det kan være på grunn av hvordan du holder barnet – at det ligger for langt opp i armhulen eller for langt opp mot haken din. Det kan også komme av at barnet har hatt for dårlig tak i puppen tidligere, slik at det har blitt sår/sprekker på brystvorten. En annen årsak kan være kort tungebånd.

Det skal ikke gjøre vondt å amme

Det er ingen grunn til å finne seg i smertefull amming, verken i begynnelsen av ammeperioden eller senere. De første sugene barnet gjør, pleier å kunne gjøre vondt eller i det minste kjennes, men deretter skal det ikke gjøre vondt. Kjenn etter og respekter hvordan det føles når barnet suger.

Slik gjør du hvis det gjør vondt å amme

  • Se til at barnet får ordentlig tak i puppen. Vent til barnet gaper ordentlig, og hold det tett inntil deg. Det er ikke alle barn som gaper like høyt, men da får du bare vente på det største gapet som ditt barn har å by på.
  • Hvis du opplever at ammingen gjør vondt etter de første sugene, er det viktig at du tør å endre barnets stilling forsiktig i armene dine. Ofte handler det om å slippe barnet litt ned fra armhulen din og senke skuldrene slik at barnet kommer til mer nedenfra.
  • Håndmelk litt brystmelk før og etter at barnet dier. Når du håndmelker før barnet dier, hjelper du i gang utdrivningsrefleksen, slik at barnet kan suge litt roligere allerede fra begynnelsen. Etter ammingen kan du håndmelke ut en dråpe melk til å smøre brystvorten med som lindring.
  • Luft brystvortene etter amming. Oksygen er bra for sår hud. Vær forsiktig med å bruke salver og kremer, da de tetter til så det ikke kommer luft til eventuelle sår. Hvis det likevel er en salve som du har god effekt av, kan du bytte på å smøre med og uten salve.
  • Det finnes ulike typer brystskjold som det også kan være behagelig å bruke iblant. De avlaster brystvortene mot trykk. Du finner dem på apoteket.
  • Ta noen dype åndedrag og senk skuldrene når barnet tar sine første sug, for de merkes ofte litt mer.
  • Du kan prøve midlertidig med en ammesmokk på brystet. Den kan gjøre det litt lettere å komme gjennom ammingen (hvis ikke du får redusert smerten ved å skifte barnets stilling).
  • Håndmelk eller håndpump for å avlaste brystvortene og redusere smerten.
  • Evaluer ammingen i henhold til «Ammestatus – fem trinn for å lykkes med ammingen».
  • Involver og søk støtte og avlastning fra en eventuell partner.

Når det gjør vondt under amming senere

Hvis det begynner å gjøre vondt under amming senere (når barnet har blitt litt eldre og ammingen har fungert godt tidligere), kan det ha andre årsaker:

  • Bakterie- eller soppinfeksjon –> Søk hjelp på helsestasjonen eller hos fastlegen.
  • «White spots», små hvite prikker på brystvorten som er som saltkrystaller inni brystene. De kan også sette seg på innsiden av melkegangene og gi smerte under og etter amming. –> Søk hjelp på helsestasjonen eller hos fastlegen.
  • Brystvortene blir hvite og kjennes ut som de får krampe, noe som leder til smertefull amming. –> Søk hjelp på helsestasjonen eller hos fastlegen.
  • Barnet har kort tungebånd --> Kontakt helsestasjonen eller fastlegen, som kan gi henvisning til barnelege eller øre-nese-hals-lege for klipping av tungebåndet.
  • Det kan også være andre årsaker til at ammingen er smertefull.

Barn som biter

Når barnet har fått tenner, kan du oppleve å bli bitt i brystvorten, noe som gjør vanvittig vondt. Da bør du si «Nei!» høyt og tydelig og ta barnet bort fra brystet en stund. Deretter lar du barnet få brystet på nytt. Gjenta ved behov.

Finn det som fungerer for dere

Det viktigste er at du alltid respekterer din egen følelse når du ammer, og at du våger å prøve deg frem med ulike ammestillinger og små justeringer av hvordan du holder barnet i armene, slik at du finner det som fungerer best for dere – og slik at ammingen ikke gjør vondt. Dersom ikke det fungerer, må du søke hjelp.