BBHM-BirthCenter-2

Det første timene med barnet

Etter mange uker med lengsel og venting er nå endelig familien hel. Da er tiden inne for å finne roen på soverommet. Nå gjelder det å la barnet kjenne sin hud mot din og skape en optimal situasjon for tilknytningen mellom foreldre og barn. Ettersom barnet kjenner igjen foreldrenes stemmer, bør personalet trekke seg tilbake dersom alt er normalt. Det er jo nettopp foreldrenes stemmer barnet helst vil høre (selv om personalet iblant kan bryte inn for å gratulere).

Nå begynner den neste fasen i barnets og morens liv. På rent instinkt tar barnet til seg sine første måltider i livet. Denne reisen er enkel for noen barn og slitsom og krevende for andre. Det gjelder å være tålmodig og la barnet får den tiden det trenger. Alle barn er både unike og ulike allerede idet de blir født, og det er noe vi må respektere. De kan ikke tvinges inn i en mal.

Barnets ulike stadier:

Fødselsskrikstadiet – Innen cirka 30 sekunder har de fleste barn tatt sitt første åndedrett og fylt rommet med skrik. Avslapningsstadiet – Nå har barnet sluttet å skrike og hviler seg for å samle krefter til å ta fatt på sitt nye liv. Ofte har ikke barnet forsøkt å titte på verden ennå, men ligger med øynene lukket. Oppvåkningsstadiet – Nå begynner barnet å gjøre små bevegelser med kroppen, særlig med armer og ben, og hodet går også gjerne litt frem og tilbake. Aktivitetsstadiet – Her øker kroppsbevegelsene, forsøkene på å løfte hodet blir flere, og barnet åpner også øynene. Nå er det på tide å finne frem brystet, for det er dit barnet vil. Krypestadiet – Ved å sparke fra med føttene kan barnet nå selv finne frem til brystet. Som regel hjelper moren barnet litt frem på veien. Hvilestadiet – En pause i arbeidet med å ta seg til brystvorten. Her samler barnet krefter til den siste delen av reisen. Slikke- og tilvenningsstadiet – Barnet finner frem til puppen og brystvorten. Målet er nært og forlokkende, for det er jo kilden til mat og overlevelse. Barnet slikker på brystvorten for at den skal forme seg og gi barnet livets første måltid. Iblant kommer det en hånd i veien, og da er det fort gjort at en finger havner i munnen isteden. Det er noe barnet er vant til fra tiden i livmoren. Sugestadiet – Endelig er vi fremme ved målet. Barnet gaper høyt, får fatt i brystvorten og begynner å suge. Søvnstadiet – Etter at barnet har gjort seg ferdig med brystet, kommer det en lang søvnperiode. Da er det ikke uvanlig at det tar opptil 24 timer før det er tid for neste måltid.

Kilder: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.