AdobeStock_437016022

De viktigste kostrådene det første leveåret

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

  • Råd om morsmelk og annen mat må tilpasses hvert barn og hver mor
  • Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D-vitamin, dersom barn og mor trives med det.
  • Barn bør om mulig få morsmelk i hele første leveår og gjerne lenger dersom barn og mor trives med det.
  • Dersom det er behov for annen mat enn morsmelk, er morsmelkerstatning det eneste alternativet de fire første månedene.
  • Delvis amming er bra for barn og mor.
  • Dersom det er behov for mer mat enn morsmelk etter at barnet er fylt fire måneder, bør fast føde introduseres.
  • Når barnet er seks måneder gammelt, bør det få annen mat i tillegg til morsmelk/morsmelkerstatning. Barn som ikke får morsmelk, kan introduseres til fast føde ved 4-6 måneders alder.
  • Kumelk kan i spedbarnsperioden fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten og bør som hovedregel ikke brukes som drikke og i grøt det første leveåret. Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging mot slutten av det første året. Fra denne alderen kan også noe yoghurt og syrnet melk gis.
  • Fra barnet er seks måneder er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern. Av hensyn til behovet for jern, anbefales bruk av morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt det første året dersom det er behov for annen melk enn morsmelk. Det anbefales bruk av grøt tilsatt jern, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer.
  • Alle spedbarn bør få daglig tilskudd av D-vitamin fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får D-vitamintilskudd i form av tran som introduseres gradvis. Barn som ikke får tran, bør få D-vitamindråper i henhold til anbefalingen på pakningen.
  • Honning skal ikke gis til barn under ett år fordi den kan inneholde sporer som kan utvikles til botulismebakterier i barnets tarm. I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme. Honning i bakverk utgjør ingen fare.
  • Små, harde og glatte matbiter, som druer, nøtter, peanøtter eller biter av for eksempel rå gulrot eller eple kan lett sette seg fast i luftveiene. Unngå hele nøtter til barn under tre år.
  • Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold inneholder mye nitrat. Dette kan omdannes til nitritt. Nitritt hindrer transporten av oksygen til kroppens celler. Spedbarn er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet. Man bør derfor vente med å gi barnet store mengder av disse grønnsakene til barnet er over ett år gammelt.

Informasjon fra Matportalen.no. For mer informasjon kontakt Helsedirektoratet: 810 200 50