Bleeding

Blødning mellom uke 12+0 og 21+6

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Liten blødning? Husk dette! – Det er vanlig med blødninger i den første delen av graviditeten, og det trenger ikke bety at det er noe feil. – Iblant finner man ingen forklaring på blødningen. – Det er ikke noe du kan gjøre for å forebygge blødninger.

Sjekk fargen! – En ny blødning er lyserød til mørkere rød i fargen. – En mer brunaktig farge innebærer at blødningen er eldre og ikke pågår akkurat nå.

Følg med på mengden! – En blødning regnes som kraftig dersom du blør gjennom et bind på én time, eller dersom det er klumper av blod i blødningen. – Hvis du har hatt en mindre blødning, men føler deg bra for øvrig, trenger du ikke å søke akutt hjelp. Vent til dagen etter, og ta kontakt med helsestasjonen da.

Hvis du opplever noe av det som er nevnt under, skal du straks henvende deg til akuttmottaket: – Hvis du blør, uansett mengde, og samtidig har kraftige magesmerter, enten på den ene siden av magen eller i nedre del av magen. – Hvis du blør, uansett mengde, og samtidig har nedsatt allmenntilstand (du føler deg syk, matt, svimmel og trøtt). – Hvis du har en pågående blødning der du blør gjennom et bind på én time, eller med klumper av blod i blødningen.

Det kan være flere årsaker til blødninger i uke 12+0 – 21+6:

– En liten blødning etter sex, såkalt «postcoital blødning». Livmortappen kan lettere begynne å blø under graviditet, så det er derfor ikke uvanlig med en liten blødning eller blodig utflod etter samleie (eventuelt brunaktig utflod dagen etter sex). Det er helt ufarlig.

– Blæremola kan gi en kraftig mensaktig blødning. Det er ingen graviditet, men en samling av væskefylte blemmer som på grunn av økte hormonnivåer vil gi en positiv graviditetstest. Tilstanden kan ses på ultralyd. Blæremolaen kommer ikke ut av seg selv, men må skrapes ut under et lite kirurgisk inngrep.

– Infeksjonsblødninger: Disse kommer som regel av en bakteriell infeksjon i skjeden eller på livmortappen, ofte i kombinasjon med større eller illeluktende utflod. Behandles med antibiotika. Informer alltid helsestasjonen/fastlegen dersom utfloden endrer karakter (mengde, utseende og lukt).

– Polyppblødning: En cervixpolypp er som regel en helt ufarlig, godartet tumor på livmortappen, som blør lett. Iblant fjernes den gjennom et enkelt kirurgisk inngrep.

– Celleforandringer: Dette er uvanlig hos gravide, men en blødning fra livmortappen kan være et tegn på livmorhalskreft. Man får da behandling med mål om å fjerne kreften. Denne behandlingen kan også gis mens man er gravid, men behandlingen må da tilpasses avhengig av hvor langt man har kommet i graviditeten.

– Lavtliggende morkake, eller «placenta previa» som det heter på medisinsk språk, innebærer at morkaken ligger langt ned mot den indre mormunnen og helt eller delvis dekker denne. Når morkaken er plassert på denne måten, er blødninger en vanlig komplikasjon, særlig etter hvert som at barnet i livmoren vokser og presset på morkaken øker. Morkakens plassering i livmoren vises på den rutinemessige ultralydundersøkelsen som gjøres i uke 18–20. Hvis den er lavt plassert under den første ultralydundersøkelsen, vil denne situasjonen bli fulgt opp med flere ultralydundersøkelser gjennom graviditeten. En del blir innlagt til blødningsobservasjon en eller flere ganger i løpet av graviditeten dersom morkaken ligger helt eller delvis foran den indre mormunnen. I noen tilfeller kan det for å stoppe blødningene være nødvendig å bruke legemidler som gjør at blodet koagulerer raskere. Som regel flytter morkaken seg høyere opp i livmoren etter hvert som den vokser, og oftest vil en vanlig vaginal fødsel være mulig. Men dersom morkaken ligger helt eller delvis foran mormunnsåpningen mot slutten av graviditeten, må barnet tas med keisersnitt. Ved helt eller delvis lavtliggende morkake må vanlig samleie med penetrasjon unngås mot slutten av graviditeten, slik at risikoen for blødninger holdes så lav som mulig. Snakk med jordmor eller lege om du har spørsmål eller er urolig.

– Blødning som følge av spontanabort: En mer menslignende blødning kan være tegn på spontanabort. Det er uvanlig med spontanaborter i denne delen av graviditeten, og årsaken vil da ofte være en infeksjon eller at livmorhalsen ikke lukker seg som den skal. Før uke 22+0 skal du kontakte gynekologisk akuttmottak eller det vanlige akuttmottaket hvis du har en pågående blødning. Det er dessverre ikke mulig å forebygge spontanaborter. Det eneste du kan gjøre, er å leve så sunt som mulig: spise sunn mat, mosjonere, hvile når du er trøtt og unngå røyk/alkohol og narkotiske stoffer. Mange kvinner vil oppleve en spontanabort i løpet av livet, og for de fleste vil dette være forbundet med en viss grad av sorg, som må bearbeides. I tillegg kan kroppen sørge rent fysisk etter en spontanabort. Du kan lese mer om dette under avsnittet «Spontanabort».

For å kunne diagnostisere blødningen foretas en vaginalundersøkelse, og iblant kan det også være nødvendig med en ultralydundersøkelse og blodprøver.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.