Bleeding

Blødning før uke 12+0

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I starten av graviditeten er det vanlig med blødninger. Blødninger kan gjøre deg urolig, men trenger ikke å bety at noe er feil. En kortvarig blødning tidlig i graviditeten innebærer ikke noen økt risiko for barnet. Er du urolig og lurer på noe, kan du alltids ringe helsestasjonen eller fastlegen. Det kan være mange ulike grunner til blødninger tidlig i graviditeten. Her går vi gjennom de vanligste årsakene og når det kan være lurt å søke helsehjelp.

Fra du har fått bekreftet at du er gravid, og frem til uke 11+6 er det helsestasjonen du skal henvende deg til, så lenge det ikke er snakk om akutte situasjoner. Er det akutt, skal du kontakte gynekologisk akuttmottak eller det vanlige akuttmottaket, alt etter hva som finnes tilgjengelig der du bor.

For å kunne diagnostisere blødningen foretas en sykehistorie og gynekologisk undersøkelse. Iblant kan det også være nødvendig med en ultralydundersøkelse og blodprøver.

Liten blødning? Husk dette! – Det er vanlig med blødninger i den første delen av graviditeten, og det trenger ikke bety at det er noe feil. – Iblant finner man ingen forklaring på blødningen. – Det er ikke noe du kan gjøre for å forebygge blødninger. – Hvis du har hatt en mindre blødning, men føler deg bra for øvrig, trenger du ikke å søke akutt hjelp. Vent til dagen etter, og ta kontakt med helsestasjonen da.

Sjekk fargen! – En ny blødning er lyserød til mørkere rød i fargen. – En mer brunaktig farge innebærer at blødningen er eldre og ikke pågår akkurat nå.

Følg med på mengden! – En blødning regnes som kraftig dersom du blør gjennom et bind på én time, eller dersom det er klumper av blod i blødningen. Blør du slike mengder, skal du søke akutt hjelp. – Hvis du blør mindre enn dette og føler deg bra for øvrig, trenger du ikke å søke akutt hjelp. Vent til dagen etter, og ta kontakt med helsestasjonen da.

Hvis du opplever noe av det som er nevnt under, skal du straks henvende deg til akuttmottaket: – Hvis du blør, uansett mengde, og samtidig har kraftige magesmerter, enten på den ene siden av magen eller i nedre del av magen. – Hvis du blør, uansett mengde, og samtidig har nedsatt allmenntilstand (du føler deg syk, matt, svimmel og trøtt). – Hvis du har en pågående blødning der du blør gjennom et bind på én time, eller med klumper av blod i blødningen.

Det kan være flere årsaker til blødninger tidlig i graviditeten – før uke 12+0:

– Nidasjonsblødning, eller festeblødning: En liten blødning når det befruktede egget fester seg i livmorslimhinnen, også kalt endometriet. For en del kvinner er dette det første tegnet på graviditet.

– En liten blødning etter sex, såkalt «postcoital blødning». Livmortappen kan lettere begynne å blø under graviditet, så det er derfor ikke uvanlig med en liten blødning eller blodig utflod etter samleie (eventuelt brunaktig utflod dagen etter sex). Det er helt ufarlig.

– Gjennombruddsblødning: En blødning fra livmorslimhinnen (endometriet) fordi kroppen ikke helt har forstått at den skal slutte å menstruere. Dette kalles for gjennombruddsblødning. En slik blødning kan komme rundt den tiden du egentlig skulle hatt din neste mens. Gjennombruddsblødninger forsvinner som regel etter første trimester, når hele hulrommet i livmoren fylles av graviditeten og morkaken. Da er det ikke lenger noen slimhinne igjen som det kan blø fra.

– Infeksjonsblødninger: Disse kommer som regel av en bakteriell infeksjon i skjeden eller på livmortappen, ofte i kombinasjon med større eller illeluktende utflod. Behandles med antibiotika. Informer alltid helsestasjonen/fastlegen dersom utfloden endrer karakter (mengde, utseende, lukt).

– Polyppblødning: En cervixpolypp er som regel en helt ufarlig, godartet tumor på livmortappen, som blør lett. Iblant fjernes den gjennom et enkelt kirurgisk inngrep.

– Celleforandringer: Dette er uvanlig hos gravide, men en blødning fra livmortappen kan være et tegn på livmorhalskreft. Man får da behandling med mål om å fjerne kreften. Denne behandlingen kan også gis mens man er gravid, men behandlingen må da tilpasses avhengig av hvor langt man har kommet i graviditeten.

– Blødning som følge av spontanabort: En mer menslignende blødning kan være tegn på spontanabort. Da trenger du ikke å søke akutt hjelp, men kan avvente og kontakte helsestasjonen/fastlegen for råd. Hvis det er snakk om en begynnende eller pågående spontanabort i den første delen av graviditeten, er det dessverre ingenting du kan gjøre for å stoppe eller forhindre dette. Som regel ordner kroppen opp i dette helt på egen hånd – uten at du trenger å søke hjelp.

– Graviditet utenfor livmoren, på medisinsk språk kalt for «ektopisk svangerskap», er når det befruktede egget ikke har festet seg i livmoren, men utenfor. Som regel sitter det da i den ene egglederen. Blødning i kombinasjon med kraftige smerter på den ene siden av magen, ofte langt ned i magen, kan være tegn på graviditet utenfor livmoren. Dette er en livstruende tilstand om den ikke behandles, ettersom egglederen kan sprekke og forårsake en stor blødning i buken. Hvis du har kraftige smerter på den ene siden av magen og samtidig blør, skal du søke akutt hjelp.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.