Bleeding

Blødning etter uke 22+0

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Hvis du begynner å blø etter svangerskapsuke 22+0 – uansett hvor mye eller lite blod – skal du alltid ringe til fødeavdelingen for å høre med dem om du bør komme inn på en ekstra kontroll, eller om du kan avvente situasjonen. Blødninger i denne delen av graviditeten kan få svært alvorlige konsekvenser både for deg og barnet. Det er en fordel om du først forsikrer deg om at blødningen kommer fra skjeden og ikke endetarmen, for i midten og særlig mot slutten av graviditeten kan mange kvinner slite med hemoroider.

Liten blødning? Husk dette! – En ny blødning er lyserød til mørkere rød i fargen. – En mer brunaktig farge innebærer at blødningen er eldre og ikke pågår akkurat nå. – En blødning regnes som kraftig dersom du blør gjennom et bind på én time, eller dersom det er klumper av blod i blødningen. – Etter uke 22+0 skal du ringe til fødeavdelingen for konsultasjon uansett om du blør lite eller mye. – Iblant finner man ingen forklaring på blødningen.

Hvis du opplever noe av det som er nevnt under, skal du straks kontakte helsevesenet: – Hvis du blør, uansett mengde, og samtidig har magesmerter, enten på den ene siden av magen eller i nedre del av magen. – Hvis du blør, uansett mengde, og samtidig har nedsatt allmenntilstand (du føler deg syk, matt og trøtt). – Hvis du har en pågående blødning der du blør gjennom et bind på én time, eller med klumper av blod i blødningen.

For å kunne diagnostisere blødningen foretas en vaginalundersøkelse, og iblant kan det også være nødvendig med en ultralydundersøkelse og blodprøver.

Årsaker til blødninger etter uke 22+0:

En blødning kan være første tegn på at fødselen er i gang, en såkalt «tegningsblødning». Blødningen kommer fra små blodkar i livmortappen som brister når den begynner å åpne seg. Dersom graviditeten er fullgått, det vil si at du er i uke 37+0 eller har passert uke 37+0, er tegningsblødningen et kjærkomment tegn på begynnende veer. Tidligere i graviditeten er det imidlertid ikke like kjærkomment, ettersom det da kan være tegn på for tidlige veer.

Blødninger i denne delen av graviditeten kan også komme av infeksjoner, celleforandringer eller cervixpolypper. En cervixpolypp er som regel en helt ufarlig, godartet tumor på livmortappen, og påvirker ikke selve graviditeten, men den blør lett og kan medføre kraftig blødning. Iblant må polyppen fjernes gjennom et mindre kirurgisk inngrep.

Du kan lese mer om infeksjoner og celleforandringer under avsnittene om blødning tidlig i graviditeten, frem til uke 11+6.

Dersom morkaken din ligger langt ned mot den indre mormunnen, eller om den dekker mormunnsåpningen – såkalt lavtliggende morkake eller «placenta previa» på medisinsk språk – er blødninger en vanlig komplikasjon, særlig etter hvert som at barnet i livmoren vokser og presset på morkaken øker. Morkakens plassering i livmoren vises på ultralydundersøkelsen. Hvis den er lavt plassert under den første ultralydundersøkelsen, vil situasjonen bli fulgt opp med flere ultralydundersøkelser gjennom graviditeten. En del blir innlagt til blødningsobservasjon en eller flere ganger i løpet av graviditeten dersom morkaken ligger helt eller delvis foran den indre mormunnen. I noen tilfeller kan det for å stoppe blødningene være nødvendig å bruke legemidler som gjør at blodet koagulerer raskere. Som regel flytter morkaken seg høyere opp i livmoren etter hvert som den vokser, og oftest vil en vanlig vaginal fødsel være mulig. Men dersom morkaken ligger helt eller delvis foran mormunnsåpningen mot slutten av graviditeten, må barnet tas med keisersnitt. Ved lavtliggende morkake må vanlig samleie med penetrasjon unngås mot slutten av graviditeten. Snakk med jordmor eller lege om du har spørsmål eller er urolig.

I sjeldne tilfeller kan en blødning være det første tegnet på at morkaken har begynt å løsne fra livmorveggen. Det skjer i så fall som regel mot slutten av graviditeten. Dette kan være en svært alvorlig og til og med livstruende situasjon for både kvinnen og barnet. Hvis du blør i kombinasjon med at livmoren er hard, du har sammentrekninger, kraftige magesmerter eller nedsatt allmenntilstand (du føler deg syk, matt og trøtt), må du kontakte helsevesenet umiddelbart.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.