pregnant-2277768_1920.jpg

Besøk i svangerskapsuke 11-14

Ida Nyström

ByIda Nyström

Jordmor

Etter ett positivt graviditetstet kan du ta en telefon til en jordmor eller fastlege i din bydel/kommune for å avtale en første svangerskapskonsultasjon. I den kommunale helsetjensten finnes en oversikt over jordmødre og fastleger der du bor.

Det første møtet bookes oftest inn før uke 10 og er en samtale om levevaner. Her gis informasjon om hvordan du kan forberede deg for svangerskapet, fødselen, amming og livet generellt som foreldre. Jordmor/fastlege kontrollerer og ditt blodtrykk, sjekker blodprosent, vekt, høyde (kroppsmasseindeks) og urinprøver vid det første møtet. Alle får tilbud om tester for hepatit B, hiv og syfilis. Noen av kontrollene vil bli utført på hver konsultasjon fremover i svangerskapet. Du vil få et helsekort der dine kontroller dokumenteres, dette kort er privat og vil følge deg videre i hele svangerskapet frem til fødselen.

Tilbud om fosterdiagnostikk

Alle gravide vil få tilbud om en tidlig ultralyd fra den offentlige helsetjenesten. NIPT test er en blodprøve som ser etter sannsynlighet for trisomi 13, 18 og 21. Dette blodprøve er tillatt for alle gravide i Norge. Alle gravide som er 35 år eller eldre ved termin eller har noen annen indikasjon for dette, vil få tilbud om NIPT gjennom den offentlige helsetjenesten. Gravide som ikke får tilbud om NIPT i det offentlige kan få tilbud om NIPT i godkjente private virksomheter mot betaling. Hvis NIPT viser en sannsynlighet for avvik blir du henvist videre til en invasiv prøve (fostervann- eller morkaksprøve) for å få et sikkert svar.

Kilder: