max-kIo5g3F4J70-unsplash

Bekkenbunnen din etter graviditet og fødsel

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Bekkenbunnen er en muskelplate som sitter nederst i bekkenet vårt, og som sammen med støttevev har som oppgave å stabilisere våre indre organer og å tåle trykket som kommer fra toppen av buken.

Når vi aktiviserer bekkenbunnen (gjennom kniping/kegel-øvelser) heves hele muskelplaten noe, og når vi presser (tømmer tarmen, kaster opp, føder eller lignende) senkes den. Det er som en trampoline som kan skape kraft oppover og fange vekt ovenfra. Selv bekkenbunnen aktiviseres automatisk med økt trykk på buken hvis den fungerer normalt. Musklene kontrollerer også vår evne til å holde og slippe ut urin, avføring og gasser. Den spiller også en viktig rolle i kroppens seksuelle funksjon.

Under graviditeten utsettes musklene i bekkenbunnen for mer trykk enn normalt, og under en vaginal fødsel blir musklene i bekkenbunnen strukket ut med mer enn 300 %. Dette gir en stor belastning på muskulaturen i bekkenbunnen, støttevev og nerver, og det er derfor vanlig at magen føles noe unormal etter fødselen. Det er ikke uvanlig at du får mindre strekkmerker, spesielt hvis dette er ditt første barn.

Symptomer etter fødselen

Symptomer fra bekkenbunnen etter fødsel påvirker ofte en av funksjonene som musklene styrer som for eksempel:

  • Vanskeligheter med å holde tilbake urin/avføring/gass
  • Vanskeligheter med å tømme blæren/tarmen helt
  • Føle seg tung i mageområdet
  • Ustabilitet/følelse av vidde i magen
  • Vanskeligheter med å finne "knipen"
  • Problemer med å få en orgasme
  • Smerter under samleie

Hva er normalt?

Det er normalt å oppleve smerter og hevelse rundt magen i de første ukene etter en vaginal fødsel. Mange har også problemer med å tømme tarmen, og det kan være vanskelig å motta signalene fra urinblæren i tide. Det kan også være en utfordring å finne “knipen” rett etter fødselen, men du vil fort gjenvinne styrke og se bedre resultater med litt trening. Å føle seg tung og oppleve urinlekkasje under anstrengelser er også vanlig i løpet av de første 6-12 månedene.

Når skal jeg søke hjelp?

Hvis du har symptomer fra bekkenbunnen etter fødselen, bør dette bli gradvis bedre uke for uke. Hvis du har problemer med å føle signaler fra urinblæren uker etter fødselen, har avføringslekkasje eller har problemer med å tømme tarmen, bør du snakke med jordmoren din eller legen. Alternativt kan du søke hjelp hos en gynekolog.

Hvis du er usikker på hvordan bekkenbunnen føles, er plaget av at den kjennes tung, har anstrengelseslekkasje eller problemer med å finne knipen, bør du søke hjelp hos en fysioterapeut. Fysioterapeuter har den rette kompetansen for kvinnehelse, og kan hjelpe til med å undersøke bekkenbunnen din. Ikke vær redd for å søke hjelp.

Kilder:

  • Bø et al. Second Edition 2015. Evidence-based Physical Therapy for the Pelvic Floor.
  • Regberg Lundborg. Balkong Förlag 2017. Gravidkraft - Hälsa genom rörelse och träning
  • Lind, Rotstein, Fernando, Olsson. Gothia fortbildning 2020. Bäckenbotten och förlossningsskador - Handbok för barnmorskor
  • Bäckenbottenutbildning med ursprung i ”Säker förlossningsvård” 2021. backenbottenutbildning.se
  • Goom et al. 2019. Returning to running postnatal - guideline for medical, health and fitness professionals managing this population.
  • Faubion et al. 2012. Recognition and Management of Nonrelaxing Pelvic Floor Dysfunction