RebeccaAnnWalshAppPix-24

Barnet vil ikke ha brystet

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

I ammeperioden kan alle oppleve at barnet av en eller annen grunn plutselig ikke vil ha brystet.

Det første døgnet kan det komme av at barnet føler seg dårlig og kaster opp eller sovnet fort ved brystet. For friske barn med et fullgått svangerskap bak seg går det helt bra – de klarer seg på reservene fra tiden i magen. Du kan holde barnet hud mot hud med frie luftveier, stimulere brystene / håndmelke og avvente.

Døgn 2–4 kommer gjerne melken. Da kan brystene være stramme og harde, og det kan være vanskelig å få barnet til å gape opp og få ordentlig tak i puppen. Nå trenger barnet å få i seg mat, samtidig som at du fortsetter brystmelkstimuleringen. For å myke opp harde bryst (slik at barnet kan få ordentlig tak med munnen) kan du bruke det såkalte Cottermans grep.

cottermans grepp EHj

Når nyfødte barn ikke tar brystet, kan det også komme av umoden tungebevegelse, at det løfter tungen opp i ganen, eller at barnet har for kort tungebånd.

I 2–3 månedersalderen begynner barnet å bli mer interessert i omgivelsene – kanskje har det ikke hatt noe problemer med å konsentrere seg om brystet tidligere, men nå begynner det plutselig å reagere på lyd og stemmer rundt. Barnet tar puppen, men slipper igjen for å se hvor lyder og stemmer kommer fra, og da finner det ikke så lett tilbake til brystet igjen.

Mange barn reagerer på at du holder hånden bak hodet deres og trykker det mot brystet – selv om du gjør det velmenende. Da kan barnet reagere med å trekke seg unna isteden. De fleste babyer vil selv bestemme når de skal trekke hodet tilbake under ammingen. Hold derfor hånden på skuldrene/ryggen til barnet isteden.

Det er lett å bli frustrert når barnet ikke vil ta brystet, både for deg som mor, for barnet selv, og ofte også for en eventuell partner. Barneskrik går rett inn i foreldrehjertet og kan være stressende.

Slik gjør du det

  • Begynn alltid fra begynnelsen om barnet ikke vil ta brystet. La barnet ligge mest mulig hud mot hud med frie luftveier.
  • Håndmelk eller pump for å stimulere brystene til fortsatt melkeproduksjon.
  • Tilby puppen når babyen har funnet roen og ikke er altfor sulten – kanskje ved tidlige søke- og sugesignaler – eller løft babyen opp når den sover, og tilby brystet da.
  • Bruk Cottermans grep, se over.
  • Prøv ulike ammestillinger, for eksempel såkalt «laid back»-amming, hvor barnet styrer alt selv, eller finn den stillingen som føles best for deg/dere.
  • Gi litt utpumpet melk i en skje eller kopp før du tilbyr brystet, slik at barnet roer seg. Så kan barnet bruke litt tid på å ta puppen selv etterpå.
  • Finn rolige omgivelser – gå for deg selv. Mens du tidligere kanskje kunne amme hvor som helst, kan det hende du nå trenger å være i et rolig og kanskje litt mørkt rom en periode. Prøv å finne roen, og bruk den tiden dere trenger.

Tenk på dette

  • Prøv å finne rolige stunder uten stress sammen med barnet – også når barnet er mett og fornøyd. Ha barnet hud mot hud (med frie luftveier). Og ikke glem deg selv i det hele – hvil og drikk mye.
  • Sørg for at barnet får i seg næring på et eller annet vis – gi utpumpet brystmelk i kopp, flaske eller skje, slik at barnet roer seg.
  • Stimuler brystene til fortsatt melkeproduksjon ved å håndmelke eller bruke håndpumpe.