BBHJ-Breastfeeding2 (5)

Barnehagestart

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

En gang mellom 12- og 18-månedersdagen er det for mange tid for den kanskje største livsendringen siden fødselen: barnehagestart! Plutselig skal hverdagen igjen begynne å ligne på livet før barnet kom. Etter lang tid i foreldrepermisjon med en aktiv og utadvendt liten solstråle er kanskje barnehagestarten noe du ønsker velkommen. For andre føles det hele mer som en liten klump i magen. «Vil barnet mitt bli sett blant alle de andre? Han/hun er jo fremdeles så liten – bare babyen!» Da kan det føles som foreldrepermisjonen og hele det første året har gått altfor fort. Har barnet søsken i samme barnehage, pleier omstillingen å gå betraktelig lettere. Da er barnehagen allerede en del av hverdagen i familien, og lillesøster/-bror er vant til miljøet etter å ha vært med og hentet og levert.

Men barn er forskjellige, og derfor er det en god idé å tilpasse barnehagestarten etter barnets personlighet. Barnehagene har egne rutiner for oppstart, men hvis du føler at ditt lille gull trenger litt ekstra tid på seg, kan du tjuvstarte med å besøke barnehagen på forhånd, slik at barnet kan venne seg til personalet og de andre barna. Da får også barnet muligheten til å venne seg til å omgås andre barn. I tillegg kan dere få erfaring med hvordan det er å være fra hverandre, ved å la barnet ha barnevakt hjemme iblant. Det kan også være lurt å legge barnehagestarten en liten stund før foreldrepermisjonen er over. Det gjør deg mer fleksibel og muliggjør litt kortere dager i barnehagen i starten. Som forelder har man også mulighet til å søke om å jobbe deltid frem til barnet fyller 10 år. Men det innebærer naturligvis også reduserte inntekter, både i form av lønn og pensjonsopptjening.

Tross alle klumper i magen viser forskning at det er mange fordeler med å gå i barnehage. Forutsatt at barnehagen har god kvalitet og barnet trives, er det positivt for barns utvikling. Og en del av grunnlaget for trivselen legges i denne oppstartsfasen. Det er naturlig at barnet reagerer når du går. Det å skilles og møtes igjen er en viktig del av barnets første tilknytningsrelasjoner. Den mentale strikken mellom deg og barnet strekkes når dere er fra hverandre.

Dette vekker imidlertid også følelser hos deg som forelder. De fleste har stått med tårer i øynene bak hushjørnet de første gangene man har gått fra barnet, og lurt på om det virkelig er verdt det. Hvis følelsene da er i ferd med å ta overhånd, kan du minne deg selv på at dette er en menneskelig reaksjon som forelder. Du lever deg inn i barnets situasjon, noe som jo faktisk er en bekreftelse på at du er oppmerksom på barnets følelser. Som forelder kan du hjelpe barnet når dere skal ta farvel, ved å bekrefte følelsene: «Det er litt trist å si ha det nå, vennen» – samtidig som at du holder masken, vinker og forsikrer barnet om at dere snart ses igjen.

Dersom klumpen i magen ikke gir slipp, kan du ringe barnehagen etter en halvtime for å høre om barnet har roet seg og har det bra. Personalet har ikke bare ansvar for å få barna til å føle seg trygge, men de er også der for deg som forelder. Det er en stor tillitserklæring å skulle la personer man ikke kjenner, ta hånd om sitt kjære barn.

Når barnehagen har blitt en del av hverdagen, blir det mindre smertefullt å skille lag. Har du likevel problemer med å få til gode avleveringer, kan du få hjelp av personalet med å finne en måte som gjør det lettere for barnet. Da er det ofte lurt å ha rutiner hvor dere får sagt «ha det» på en fast måte. Noen barn synes det er greiest med en relativt rask avskjed, mens andre trenger å sitte litt på fanget for å finne seg til rette. Kanskje har barnet behov for å bli møtt av en spesiell ansatt og sitte på vedkommendes fang en stund, eller kanskje leke med et spesielt barn. Iblant kan det hjelpe å tilpasse tiden dere kommer på, eller at barnet får ha kosedyret med seg.

Hvem av foreldrene som blir med på barnehagestarten, avgjøres ofte av praktiske faktorer som jobb og foreldrepermisjon. Er dere to foreldre, kan det være en fordel at den av dere som er mest avslappet av natur, er med på barnehagestarten. For andre kan det være viktig at den forelderen som er mest nervøs for det hele, blir med. Barnehagestarten er jo også en måte å bli kjent med personalet og miljøet der på. Det er uansett viktig at alle i familien føler seg trygge på barnehagen. Den vil være en del av barnets hverdag mange timer i uken, så det er viktig at tanken på barnehagen gir en god magefølelse hos både foreldre og barn.

Kilder:

  • Bergström M., (2021) Lyhört föräldraskap. Bonnier Fakta
  • Bergström M., (2012) Att bli mamma. Tankar och känslor kring att vänta, föda och leva med barn. Bonnier Fakta