Det spiller egentlig ingen rolle hvilken mat du starter med, men det bør hovedsakelig være næringsrik mat. For at barn skal ha det bra, trenger de energien – kaloriene – som de får ved å spise riktig mat. Energien som barn får i seg gjennom maten, består av næringsstoffer som protein, karbohydrater, fett og kostfiber. Barn har et større energibehov enn voksne i forhold til kroppsstørrelsen, fordi de vokser og utvikler seg. Det er selvsagt viktig at vi alle spiser bra mat med gode kalorier, men for barn er det desto viktigere.
Energibehovet varierer
Det finnes ingen eksakt formel for å beregne et barns energibehov, men vekstkurven gir som regel en god indikasjon på om inntaket er tilstrekkelig. Energi uttrykkes i både kilojoule (kJ) og kilokalorier (kcal), og kjøper du ferdiglagd mat, kan du se på pakningens næringsdeklarasjon hvor mye energi den inneholder per 100 gram. Et barn i toårsalderen trenger rundt 990–1070 kcal, mens en treåring trenger rundt 1190–1260 kcal.
Fordi barn spiser små porsjoner, er det viktig at maten de spiser, er så næringsrik som mulig. Energimengden og næringsinnholdet i ferdigmaten du finner i butikkhyllene, varierer ganske mye. Det er ikke uvanlig at enkelte produkter har mindre enn halvparten (ca. 50–75 kcal/100g) av kaloriinnholdet som måltidene av høyeste kvalitet (ca. 90–145 kcal/100g). I tillegg er det viktig at kaloriene består av en god balanse mellom de ulike næringsstoffene, og ikke domineres av raske karbohydrater fra sukker. Protein og karbohydrater gir 4 kcal/g, kostfiber gir 2 kcal/g og fett gir 9 kcal/g.
Vær nøye med næringsinnholdet
Enten du skal lage mat til barnet ditt eller kjøpe ferdigmat, er det greit å være nøye med ingrediensene og næringsinnholdet. Se alltid på baksiden på pakken på ferdigmaten du kjøper, og vær ekstra på vakt om maten er billigere enn tilsvarende produkter i hylla – en tommelfingerregel er at god mat med gode råvarer som regel ikke er billigst!
For et godt balansert kaloriinntak bør det totale energiinnholdet i kostholdet for et friskt barn i alderen 6–11 måneder være ca. 7–15 % protein, 30–45 % fett og 45–60 % karbohydrater. For barn i alderen 12–23 måneder er tilsvarende fordeling ca. 10–15 % protein, 30–40 % fett og 45–60 % karbohydrater, og for barn over 2 år ca. 10–20 % protein, 25–40 % fett og 45–60 % karbohydrater. Dette betyr at kaloriinntaket til en frisk toåring som får i seg de anbefalte ca. 1000 kcal/dag, bør bestå av ca. 25–50 g protein, 28–44 g fett og 112–150 g karbohydrater.
Alex&Phils kylling- og eplemåltid (200g) er naturlig rikt på protein. Måltidet dekker en femtedel (202 kcal) av en ettårings daglige kaloribehov og halvparten (12,4 g) av det daglige proteinbehovet. Protein er nødvendig for at babyens benstruktur skal vokse og utvikle seg normalt.
Kilder:
- Alex&Phil
- Livsmedelsverket: Bra mat för spädbarn under ett år.
- Livsmedelsverket: Bra mat för barn 0-5 år.
- The First 1000 Days in the Nordic Countries: A Situation Analysis.
- Nordic Nutrition Recommendations 2012.
- Rikshandboken: Mat och dryck.