shutterstock 489618412

Bæresjal

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det finnes en rekke varianter av bæresjal, fra mer elastiske som passer for nyfødte, vevde sjal som gir bedre støtte for tyngre babyer, og såkalte Mei Tai-sjal, som er en blanding mellom bæresjal og ergonomisk bæresele.

Still deg selv følgende spørsmål:

- Hvor lenge ønsker jeg å bære? Dersom du hovedsakelig vil bære barnet når det er lite, passer det å velge et bæresjal i trikotstoff som er lettere å knyte og samtidig myk mot barnets omfintelige hud.
For større barn gir et vevd sjal bedre stabilitet og mer avlastning for skuldrene.

- I hvilke sammenhenger ønsker jeg å bruke bæreselen? Hvis du først og fremst vil ha et sjal som er raskt og smidig å ta på, kan et såkalt ringsjal være praktisk. Skal du bære i litt lengre tid og når barnet er litt større, er et vevd sjal å anbefale. Det gir bedre støtte.

- Hvordan vil jeg bære? Spedbarn bør alltid bæres på magen, slik at du kan ha oppsyn med barnet. Mange foreldre velger å begynne med et trikotsjal, for deretter å gå over til et vevd sjal når barnet er større. Med et vevd sjal kan du bære barnet både på magen og ryggen, noe som gir variasjonsmuligheter.

Mei Tai-sjalene har en sittedel som ligner en bæresele, men i stedet for skulderremmer og hoftebelte, knytes selve sjalendene foran på samme måte som et vanlig sjal. Med en slik modell kan du bære både på magen og ryggen (se bildet).

PastedGraphic-3 (kopia)

Fordeler med bæresjal:

  • De er «trinnløse» og passer dermed mange ulike kroppsformer
  • Smidige å amme i
  • Tar liten plass og er enkle å ta med seg

Fysioterapeutens Maria Fernandos råd:

  • Det viktigste er at bæresjalet holder barnet nær kroppen din, det vil si at løftevinkelen blir så behagelig som mulig. Dette minimerer belastningen.
  • For best mulig komfort bør et sjal knytes høyere enn en bæresele, livremmen skal sitte akkurat i livet. «Høyt og stramt» er stikkord for å hindre at tyngdepunktet skyves fremover.