Asthma illustration

Astma

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Astma er en betennelse i slimhinnene i luftveiene som gjør at luftveiene blir hovne og lettere trekker seg sammen. Astma kan utløses av mange forskjellige faktorer og varierer over tid. Dette betyr også at man må variere behandlingen basert på hvordan man har det. Astma er en av de vanligste folkesykdommene i Norge, og ca. 10% av Norges befolkning har astma. Av alle med astma, anslås det at halvparten har ukontrollert astma, det vil si mye symptomatiske plager og redusert lungefunksjon.

Vanlige symptomer ved astma

  • Kortpustethet, det blir tungt å puste
  • Piping og hvesing under pusting
  • Ved forkjølelse er det vanlig med langvarig hoste
  • Hoste som ofte er langvarig og kommer om natten
  • Kortpustethet og hoste ved fysisk anstrengelse

Det vanligste er at astma begynner når man er barn, men astma kan oppstå når som helst i løpet av livet. Hvis astma kjennes mer i voksen alder, kan det være at personen likevel har hatt milde plager som ung, men ikke visste at det var astma. Astma kan også forverres av årsaker som røyking og overvekt.

Hvem får astma?

En kombinasjon av livsstil, miljø og arv, der arv er den største risikofaktoren, avgjør hvem som får astma. Det finnes omtrent 30 forskjellige triggere som kan forårsake at plagene for astma oppstår. Blant annet husstøvmidd, pelsdyr, kald luft, pollen, forurensninger osv. Dette er fordi luftveiene utsettes for irriterende eller allergifremkallende stoffer.

Hva skjer ved et astmaanfall?

Når man får et astmaanfall, trekker muskulaturen i luftveiene seg sammen samtidig som slimhinnen hovner opp. Det dannes slim i luftveiene i forbindelse med at slimhinnene hovner opp og flimmerhårenes aktivitet reduseres, noe som gjør det vanskelig å puste. Da kan ofte de første symptomene være hoste og økt slimproduksjon.

Hvordan vet jeg om jeg har astma?

De vanligste symptomene på astma er piping og tetthetsfølelse i brystet, hoste med slim og kortpustethet. Du kan også få en langvarig hoste hver gang du blir forkjølet. Symptomene kan opptre anfallsvis. Hvis du er usikker på om du eller noen i nærheten har astma, er det alltid lurt å gjøre en astmautredning for å få den beste behandlingen for deg. Hvis du ønsker å gjøre en digital utredning, finnes det hjelp å få her.

Bør personer med astma unngå å bevege seg?

Å være aktiv og bevege seg er bra både psykisk og fysisk, også for deg med astma. Som astmatiker kan det være vanskelig med fysisk anstrengelse. Det er viktig å varme opp skikkelig før trening, spesielt når luften er kald og tørr. Men med god behandling kan astmatikere trene uten å ha symptomer!

Hvordan behandler man astma?

Astma behandles vanligvis med antiinflammatoriske legemidler for å dempe den underliggende sykdommen i luftveiene. Noen av inhalatorene inneholder også medisiner som utvider luftveiene, noe som gjør det lettere å puste.

Kan man bli frisk fra astma?

Du kan bli helt symptomfri fra astma! Astma kan dessverre ikke kureres og er som en kronisk sykdom, men hvis astmaen starter i barndommen, er sjansen relativt god for at symptomene blir mildere med årene.

Kilder:

  • Astma- & allergiförbundet
  • BAMSE
  • Nationellt kliniskt kunskapsstöd
  • janusinfo.se
  • 1177.se