Chinelle-Rojas-004

Åpningsfasen

Latensfasen er den fasen av fødselen når kroppen din, fremfor alt livmoren og livmorhalsen, forbereder seg til fødselen. Det innebærer at livmorhalsen mykes opp, tynnes ut og utvider seg til 3–4 cm. Denne fasen tar som regel lengst tid, og det er ikke uvanlig at den varer i opptil 20 timer. Som regel er ikke veene så intense og smertefulle, de kan komme med 5–20 minutters mellomrom og vare i 20–45 sekunder. Smerten kjennes ofte i ryggen og ned mot lyskene. I denne fasen er det ikke uvanlig at den såkalte slimproppen går. Den ser ut som en slimklump med blodstrimler.

Ettersom latensfasen kan være en langdryg prosess, er det viktig å ta det med ro, spare energi og samle krefter. Det er ingen vits i å prøve å fremskynde forløpet ved å være aktiv og i bevegelse. Prøv heller å stenge ute alt det som skjer rundt. Smør deg med tålmodighet og tenk tanker som at «kroppen min kan føde barn».

Et tips er å sette seg ulike delmål for latensfasen. Hvis du bare har det endelige målet i tankene, nemlig at barnet blir født, kan det føles fjernt. Eksempel på delmål under latensfasen kan være: - Hvil deg noen timer og utnytt det lille du får av søvn. Deretter kan du på ny ta stilling til hvordan du føler deg og hva som blir neste steg. - Glem ikke å spise og drikke. Du trenger energi. - Ha en enkel og behagelig film klar som du kan se for å få tiden til å gå – og for å slappe av litt hvis du sliter med å sove. - Ta en avslappende dusj.

Etter hvert vil du merke at veene kommer tettere, blir mer intense, og at smerten tiltar. Det er antakelig nå du eller partneren din ringer til fødeavdelingen for å få råd av jordmor om hva dere skal gjøre. - Neste delmål kan være å dra inn til fødeavdelingen.

Som partner er det mange ting du kan hjelpe til med i latensfasen. Det kan være alt fra å hjelpe henne med å finne behagelige stillinger, gi massasje og komme med noen oppmuntrende ord til å sørge for at hun får nok væske og energi. De aller fleste gravide er ekstra følelsesladede og trenger mye støtte i denne perioden. For deg som partner kan det være lurt å huske på følgende: Hold ved, hold rundt og hold ut.

Alt i alt er latensfasen den delen av fødselen hvor du har mest å hente på å ta det med ro, samle krefter, smøre deg med tålmodighet og få tiden til å gå.

Kilder: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.