breathlessness

Andpustenhet

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Mange gravide sliter med at de er mye andpustne eller kortpustet, som om man skulle ha skikkelig dårlig kondisjon. Belastningen på alle organer øker på grunn av graviditeten – ikke så rart, siden kroppen din holder på å skape et nytt menneske! Det gjør at du kan bli mer andpusten enn vanlig. Under graviditeten produseres minst én liter ekstra blod. Det betyr at hjertet må jobbe raskere for å pumpe blodet rundt i kroppen, noe som i sin tur fører til økt puls. Økt puls innebærer at du må puste litt fortere.

(En annen grunn til at du blir mer andpusten, er at barnet i livmoren trenger oksygen. Oksygenet til barnet går via blodet ditt og til morkaken (placentaen), hvor det «leveres», slik at barnet kan hente det nye oksygenet via navlestrengen og bruke det i sitt blodomløp. Det er et meget snedig system.)

Andpustenheten kommer også av at barnet i livmoren tar mye plass, noe som går ut over de andre organene dine. Lungene får simpelthen for liten plass til å kunne fylle seg helt.

Hvis du er overdrevet andpusten, bør du ta kontakt med helsestasjonen eller fastlegen, så avgjør de om du skal komme til konsultasjon for å utelukke at ikke andpustenheten skyldes noe annet.

Hvis du blir så andpusten at det er vanskelig å trekke pusten skikkelig, må du søke hjelp umiddelbart. I sjeldne tilfeller kan det være en liten blodpropp i en lunge. Risikoen for blodpropp er noe økt i hele kroppen under graviditeten.

Kilder:

  • Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E. Course literature 2001.
  • Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003.