Amniotomi – som betyr kunstig punktering av fosterhinnene – er en av de vanligste prosedyrene etter fødsel. Når du punkterer fosterhinnene, får du i hovedsak vannet til å gå, og dette utføres ved å indusere fødselssmerter eller stimulere smerten under fødselen som på en eller annen måte forlenger fødselen. Grunnen til at det kan være ønskelig å punktere fosterhinnene er fordi denne punkteringen frigjør hormoner som bidrar til å myke opp livmorhalsen og gjør fødselssmertene mer effektive samtidig.
Hvordan punktere fosterhinnene?
Når jordmor eller legen punktere fosterhinnene i livmoren benyttes vanligvis en såkalt amniokrok eller en skalpelektrode. Amniokroken ser ut som en heklenål og brukes ganske likt som ved en skjedekontroll når jordmor begynner å ta på magen for å kjenne barnets stilling. På denne måten kan hun føle hodet til barnet og bekrefte at hodet er mot åpningen og at ingenting blokkerer det (for eksempel navlestreng) slik at hun kan fokusere på hinnene. Ved å bruke denne amniokroken eller skalpelektroden punkteres fosterhinnene slik at vannet går.
En amniokrok benyttes vanligvis til amniotomi når legene/jordmor anser at det ikke er nødvendig å lytte til barnets hjerteslag i løpet av fødselen, mens en skalpelektrode brukes ellers. Legene/jordmor fester elektroden på hodet til barnet for kontinuerlig å lytte til hjerteslag. Før og etter en amniotomi, må barnets hjerteslag alltid overvåkes. Verken kvinnen eller barnet vil føle smerte under prosedyren. Skjedekontrollen derimot kan føles litt ubehagelig.
Ditt samtykke er påkrevd
Bevisene bak amniotomi antyder at dette ikke er ment å være en standard prosedyre under fødselssmertene. Imidlertid kan amniotomi forkorte fødselssmertene ved en langvarig fødsel. I dagens samfunn hvor det er mye press på ansatte som har ansvar for svangerskapsomsorg, kan de bruke amniotomi som en måte å forkorte omsorgstiden for hver pasient.
Det er derfor viktig at du som gravid alltid får tilstrekkelig informasjon om hvilke inngrep som utføres og at du gir ditt samtykke til disse inngrepene på forhånd. Det er også viktig å merke seg at smerter etter amniotomi kan variere, så du bør tilbys smertelindring før prosedyren starter.
Hvorfor vente med amniotomi?
Å beholde fosterhinnene rene og uberørte så lenge som mulig kan være fordelaktig for barnet, delvis for å redusere risikoen for infeksjoner, men også for å gjøre barnets ferd gjennom bekkenbenet så smidig som mulig. Dersom du ønsker å vente med amniotomi eller ønsker en mer proaktiv behandling av svangerskapet, kan det være lurt å skrive det ned på et papir og gi det til legen. Du kan skrive noe som dette:
«Jeg ønsker å vente med å punktere fosterhinnene mens jeg føder. Hvis det er skjellig grunn til å gjøre noe annet, ønsker jeg at du ber om mitt samtykke og forklarer meg hvorfor det må gjøres.»
«Jeg ønsker proaktiv behandling mens jeg føder, og hvis det er fare for at fødselen vil ta lang tid, ønsker jeg en diskusjon om alternativet for amniotomi i forkant.»
Kilder:
- Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
- Smyth RM, Alldred SK, Markham C. Amniotomy for shortening spontaneous labour. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;(1):CD006167. doi: 10.1002/14651858.CD006167.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2013;(6):CD006167. PMID: 23440804.
- Socialstyrelsen (2011): https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/ovrigt/nationella-indikationer-varkstimulering-oxytocin.pdf