Nå kommer veene tettere, er mer intense og varer lenger. Smerten forflytter seg fra ryggen og ned mot nedre del av livmoren, og det er ikke uvanlig med 3–4 veer over en periode på 10 minutter. Det kan hende du blør litt i denne fasen av fødselen. Det er såkalt «tegningsblødning», som betyr at mormunnen utvider seg.
Under den aktive fasen skal mormunnen åpne seg fra 3–4 cm til 10 cm, før den så når full åpning. Samtidig som at dette skjer, flyttes/roteres barnets hode ned fra bekkeninngangen, forbi hoftespissene og ned mot bekkenbunnen. Nå øker veene hele tiden i styrke, blir mer intense, smertefulle og varer lenger. I åpningsfasen er det ikke uvanlig at fosterhinnen brister og vannet går. Perioden fødende kvinner oftest opplever som mest slitsom, er slutten av åpningsfasen og begynnelsen av frigjøringsfasen – den såkalte overgangsfasen. Det er vanlig at mormunnen åpner seg ca. 1 cm i timen i den aktive åpningsfasen.
Mange føler det er nyttig å sette seg delmål, som å skifte fødestilling etter 5–10 veer eller hvert 30. minutt. Og hvis du vil fremskynde forløpet, er det en oppreist fødestilling som gjelder. Det finnes imidlertid flere varianter: knestående, sittende på fødekrakk, hengende på gåstol, sittende på gymball eller hengende på partneren.
Når smerten øker, kan det hende du trenger litt hjelp til å håndtere den. Jordmoren hjelper deg gjerne med ulike forslag – alt fra metoder for smertelindring til legemidler som for eksempel ryggbedøvelse. God kommunikasjon mellom jordmoren og deg er alfa og omega for at valget av smertelindringsmetode skal bli riktig. Det er du som sier ifra når du vil ha hjelp, og så tar vi i fellesskap beslutningen om hvilken metode som passer best på det aktuelle tidspunktet.
Etter hvert som smerten øker, kan det være mange følelser som dukker opp, du kan bli utålmodig og slite med å fokusere på nuet. Det er ikke uvanlig at man veksler kjapt mellom tanker som «dette går jo bra» og «dette kommer aldri til å gå». Støtte fra folk rundt deg er helt uvurderlig. Det er også en fordel å fylle på med energi i form av væske og næringsdrikker. Søt saft og fruktsalt (som inneholder salter) er en god kombinasjon.
Det er viktig at urinblæren er tom under selve fødselen for at barnets hode skal kunne komme seg ned i fødselskanalen. Tenk væske inn og væske ut. En tommelfingerregel er å tømme blæren cirka annenhver time.
Støtte fra partneren er utrolig verdifullt. Hvis du kommer for å føde alene, vil jordmoren gi deg den støtten du trenger. Noen oppmuntrende ord, hjelp til å skifte stilling, dusje, ta et bad og få massasje er noe av det partneren kan hjelpe til med. I tillegg kan partneren spille en viktig rolle med å minne deg på hva som er viktig underveis i fødselen. Partneren kjenner deg bedre enn det personalet gjør. Samtidig er personalet og jordmoren også en god støtte for partneren. Vi er tross alt et team som er sammen om dette.
Kilder:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.