En spesifikk type urinlekkasje er vanlig i løpet av den første perioden etter svangerskapet. For noen vil den vare i kun noen dager, for andre i noen uker, men urinlekkasjen forsvinner vanligvis etter hvert som du blir sterkere i perineum/bekkenbunn.
Kan du trene for å forhindre urinlekkasje?
I urinrøret finnes det flere forskjellige muskler som forhindrer urin å lekke. Perineum støtter selve strukturen av urinrøret. Dette betyr at vi kan trene musklene til å forhindre at urin lekker hvis det viser seg at disse musklene forårsaker lekkasjen. Hvis du opplever urinlekkasje etter graviditet anbefales det å at du regelmessig trener perineum/bekkenbunn. Hvis lekkasjen vedvarer etter seks måneder til tross for trening av perineum, anbefaler vi at du oppsøker hjelp. Undersøkelsene som gjøres tar da sikte på å finne ut hvilken type inkontinens du har. I de fleste regioner kan dette gjøres av en inkontinenssykepleier ved et legesenter, men du kan også henvende deg til en gynekolog for å få hjelp.
Det finnes flere typer inkontinens
En medisinsk definisjon på urininkontinens er beskrevet slik: «Ufrivillig urinlekkasje som er objektivt beviselig og resulterer i sosiale eller hygieniske problemer for den enkelte.» En enklere beskrivelse av urininkontinens er at det er når du ikke kan kontrollere urineringen og opplever ulempen med ufrivillig urinlekkasje. Inkontinens kan deles inn i følgende kategorier:
- Stressinkontinens – betyr at urinet lekker kombinert med hoste, latter, trening eller tunge løft. Dette er den mest vanlige typen inkontinens blant kvinner, og den rammer sjelden menn. Et typisk tegn på dette er at det kan komme små mengder urin selv om man ikke føler at man må tisse. De mest kjente faktorene som kan forårsake denne typen inkontinens blant kvinner er graviditet, fødsel, kraftig overvekt, tunge løft, langvarig forstoppelse, vaginale operasjoner, skade på bindevev, arv og kroniske luftrørssykdommer.
- Urgeinkontinens – en plutselig trang til å urinere. Dette skjer vanligvis når du ikke klarer å komme deg på toalettet i tide.
- Blandet inkontinens – en kombinasjon av stress- og urgeinkontinens.
- Overløpsinkontinens – rammer hovedsakelig menn med prostataproblemer eller personer med sykdommer som påvirker urinveiene eller urinproduksjonen, som diabetes eller nevrologiske sykdommer.
Ettersom behandlingen for hver av disse typene er forskjellig, er det viktig at du gjør undersøkelser for å finne ut hvilken type lekkasje du har og hvilken behandling som er passende for deg.
I dag finnes det flere typer behandlinger med gode resultater
For de kvinnene som fortsatt sliter med urinlekkasje, vet vi at det kommer med en følelse av tabu og usikkerhet om det er mulig å få hjelp eller ikke og hvor. Ifølge flere studier rundt om i verden vet vi også at færre enn halvparten av alle kvinner som lider av urinlekkasje oppsøker medisinsk behandling for problemet sitt. Dette er sannsynligvis fordi at problemet føles pinlig, da det er en viss usikkerhet rundt hvilken behandling som er tilgjengelig.
I dag finnes det mange behandlinger tilgjengelig, og det er derfor ingen grunn til å tie og lide. Ikke nøl med å oppsøke hjelp, og ikke gi deg før du har fått svar på spørsmålene dine.
Kilder:
- https://www.helsenorge.no/gravid/trening-graviditet-og-fodsel/#trening-av-musklene-i-bekkenbunnen
- https://www.fhi.no/publ/2014/urinlekkasje--effektivt-med-bekkenbunnstrening-/
- Janson, P-O., & Landgren, B-M. Gynekologi (2010). Studentlitteratur.
- SBU. Behandling av urininkontinens. En systematisk litteraturöversikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2000. SBU-rapport nr 143. ISBN 91-87890-56-9.
- SFOG, Bäckenbottenutbildning (2021). Rådgivning vid problem efter förlossning. http://backenbottenutbildning.se/index.php/utbildningsmaterial/tankesatt-vid-problem-efter-bristning.