Fetal movements 900x600

Uke 38

Mot slutten av svangerskapet kan man ofte kjenne at babyen har perioder hvor den er våken, og ikke sjelden tilsvarer disse periodene med hvordan babyen vil være våken eller sove etter fødselen. Under svangerskapet er våkne perioder preget av mye bevegelse og ofte er disse våkne periodene på ettermiddagen eller kvelden. Det er ingen bevis for at babyen beveger seg mindre på slutten av svangerskapet, men opplevelsen av bevegelsene kan føles annerledes sammenlignet med tidligere. Mange beskriver bevegelsene på slutten av svangerskapet som mer trykkende, nesten som vendinger.

Husk at det ikke er noen fasit på hvor mye en baby skal bevege seg, men det til syvende og sist er det din oppfattelse og følelse om hvordan babyen beveger seg som avgjør om du burde oppsøke hjelp eller ikke. Det er alltid en individuell vurdering. Babyen bør fortsette å bevege seg som du er vant til, dog med litt mindre plass, men fortsatt så ofte og kraftig som tidligere. Hvis du blir redd eller opplever at babyen beveger seg mindre, bør du ta kontakt med klinikken hvor du planlegger å føde, uavhengig av hva klokken er. Ikke nøl med å oppsøke hjelp dersom du er redd.

Kilder:

  • Akselsson A, Lindgren H, Georgsson S, Pettersson K, Steineck G, Skokic V, Rådestad I. Mindfetalness to increase women's awareness of fetal movements and pregnancy outcomes: a cluster-randomised controlled trial including 39 865 women. BJOG. 2020 Jun;127(7):829-837. doi: 10.1111/1471-0528.16104. Epub 2020 Feb 8. PMID: 31971325.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.