Fetal movements 900x600

Uke 35

Babyens bevegelser skal ikke avta mot slutten av svangerskapet, men de skal være like hyppige og like kraftige som før. Etter hvert som barnet vokser, er det dog ikke så mye plass til å snu eller endre stilling som før, og derfor kan bevegelsene endre seg. En årsak kan også være at hodet er festet i bekkeninngangen. Når babyens hode er i en slik posisjon, er det ikke uvanlig å kjenne en stikkende følelse i bekkenet, og den følelsen oppstår fordi babyen beveger hodet mot bekkenet ditt og da får tilgang til nerver som gjør at du opplever denne følelsen.

Det er mange som opplever at de ikke føler at babyen beveger seg som vanlig i løpet av svangerskapet, noe som igjen kan føre til angst og frykt. Det er ofte vanskelig å vite hva som er normalt og når man bør oppsøke hjelp. Generelt kan man si at dersom du opplever at barnet ditt beveger seg mindre eller har en følelse av at noe ikke er som det skal eller er uregelmessig, bør du oppsøke hjelp. Du kan ringe direkte til klinikken du planlegger å føde på. Jordmoren som svarer telefonen vil kunne hjelpe deg. Barnet skal følge sitt eget mønster og bevegelsene skal være like sterke som du vanligvis er vant til. Du skal tydelig kunne føle babyen bevege seg noen ganger om dagen, så ikke nøl med å kontakte oss dersom du er bekymret for barnets bevegelser.

Kilder: - Akselsson A, Lindgren H, Georgsson S, Pettersson K, Steineck G, Skokic V, Rådestad I. Mindfetalness to increase women's awareness of fetal movements and pregnancy outcomes: a cluster-randomised controlled trial including 39 865 women. BJOG. 2020 Jun;127(7):829-837. doi: 10.1111/1471-0528.16104. Epub 2020 Feb 8. PMID: 31971325. - Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur. - Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.